Nemanja Majdov osvojio zlato na Svetskom prvenstvu

Nemanja Majdov osvojio zlato na Svetskom prvenstvu

Nemanja Majdov je osvojio zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u džudou u kategoriji do 90 kilograma. Aleksandar Kukolj u istoj kategoriji poražen u borbi za bronzanu medalju.

U borbi za zlatnu medalju Nemanja je savladao Slovenaca Mihaela Žganika, koji je u polufinalu bio bolji od našeg drugog predstavnika Aleksandra Kukolja. Majdov je do trijumfa nad Slovencem došao nakon što je njegov rival dobio drugi žuti karton. Kukolj je u borbi za bronzanu medalju poražen od Usanga Margijana iz Gruzije.

Ovako su naši reprezentativci stigli do polufinala.

Aktuelni šampion Evrope bio je slobodan u prvom kolu jer je kao vodeći na svetskoj rang-listi postavljen za prvog nosioca. Trebalo je da se u drugoj rundi bori protiv Seđija Tome, međutim, Moldavac koji nastupa pod zastavom Ujedinjenih Arapskih Emirata nije se pojavio.

Kukolj je započeo pohod do polufinala protiv Poljaka Pjotra Kučere, koji ga je prošle godine pobedio na Evropskom prvenstvu. U Budimpešti je ishod bio drugačiji. Najbolji srpski džudista došao je do vazarija, što mu je donelo plasman u osminu finala.

O tome u kakvoj je formi Aleksandar najbolje se videlo u borbi protiv Turala Srgulijeva. Azerbejdžanac je završio na leđima posle nešto više od jednog minuta.

U četvrtfinalu Kukolj se suočio sa jednim od najboljih džudista sveta u kategoriji do 90 kilograma, koja važi za najravnopravniju na ovom Svetskom šampinatu. Mongol Antanbagana Bantulga nije ozboljnije ugrozio Kukolja, koji je ostvario vazari. Tim potezom na svom četvrtom Svetskom prvenstvu prvi put se plasirao u polufinale.

Kukoljev protivnik u borbi za finale biće Mihael Zgank. Ovo će im biti peti okršaj. Slovanac je svaki put bio poražen.

Ovaj rezultat našeg džudiste nije iznaneđenje, s obzirom na to da je Aleksandar Kukolj na Svetsko prvenstvo u Budimpešti došao kao šampion Evrope, ali džudo koji je pokazao 21-godišnji Nemanja Majdov, kome je ovo prva seniorska godina, bio je nešto neprikosnoveno.

Srpski džudista je u kategoriji do 90 kilograma započeo nastup od prvog kola i stigao je finalnog bloka pobedivši pet borbi.

Majdov se u prvom kolu borio protiv Eslija Gonzalesa, olimpijskog vicešampiona iz Londona. Momak iz Sarajevaa je svojim sjajnim nastupom naterao Kubanca na tri šida tj. automatsku diskvalifikaciju zbog neaktivnosti.

Isto se dogodilo i u drugom kolu kada je Nemanjin protivnik bio Kazahstanac Islam Bozbajev. Vlasnik nekoliko medalja sa Grend slem takmičenja morao je da čestita našem džudisti.

U šesnaestini finala Ejale La Beau iz Konga nije bio dorastao da se suprostavi neumornom Majdovu koji je prošao dalje na ipon.

Potom se ispred dvostrukog šampiona Evrope za juniore pojavio Selio Dijas. Snažni Portugalac je poveo u ovom okršaju uzevši poen na vaza ari. Iako je vreme odmicalo Nemanji Majdovu nije nestalo samopouzdanje. Sačekao je svoju priliku i jednim od najlepših ipona dana oborio svog protivnika.

Odjeknula su Dijasova leđa o tatami, ali i emocicije nekoliko stotina navijača iz Srbije na tribinama Laslo Pap arene.

Uzvratio im je Nemanja Majdov, ali se ubrzo pribrao. Iako se prvi put takmiči na Svetskom seniorskom prvenstvu pokazao je izuzetnu zrelost i biće potpuno fokusrian na susret sa domaćim džudistom i miljenikom mađarske publike, Kristijanom Totom.


Izvor: RTS