Neuspela Mustafina misija u Briselu, demarkacija ostaje uslov za vizne olakšice

Neuspela Mustafina misija u Briselu, demarkacija ostaje uslov za vizne olakšice

Kosovski premijer Isa Mustafa nije uspeo da ubedi evropske zvaničnike da odobre vizne olakšice pre nego što parlament potvrdi demarkaciju sa Crnom Gorom, javljaju mediji u Prištini. Mustafa je u Brisel otputovao tražeći da demarkacija bude izbrisana sa liste preduslova za vizne olakšice.

Evropski komesar Dimitris Avramopulos ponovio je danas kosovskom premijeru Isi Mustafi u Briselu da demarkacija sa Crnom Gorom ostaje glavni preduslov za dobijanje viznih olakšica i ohrabrio Mustafu, vladu i političke stranke da što pre takav potez ratifikuju u parlamentu.


Mustafa je u Brisel doputovao posle razmene teških reči između Brisela, Prištine i Tirana, u kojoj su evropski zvaničnici oštro kritikovali albanskog premijera Edija Ramu i kosovskog predsednika Hašima Tačija zbog najava da bi usporavanje evrospkog puta moglo dovesti do ujedinjenja Kosova i Albanije.

Osim zvaničnika EU, izjave Tačija i Rame kritikovali su i američki ambasadori u Beogradu, Prištini i Tirani, navodeći da takve najave ne doprinose stabilnosti regiona.

"Komesar Avramopulos pozdravio je napore kusmerene ka ratifikaciji sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom i ohrabrio premijera Mustafu, njegovu vladu i političke stranke da uskoro nastave sa glasanjem u parlamentu", navodi se u saopštenju EU.

Mustafa je, kako navode prištinski mediji, u Brisel doputovao sa ponudom da EU odobri vuznu liberalizaciju, a da njegova vlada u naredne dve godine ispuni evropske zahteve.

Kosovska opozicija žestoko se protivi tom sporazumu, tvrdeći da Priština, na taj način, prepušta veliku teritoriju. Tri komisije, dve lokalne i jedna američka, potvrdile su u međuvremenu, valjanost sporazuma Podgorice i Prištine.

 

Izvor: RTS