Niko ne zna kada će proraditi Rafinerija nafte

Niko ne zna kada će proraditi Rafinerija nafte

Postrojenja koja su uništena u požaru u Rafineriji nafte Brod prošle godine, još uvijek nisu sanirana, a radnici su i dalje na čekanju. Za sada je neizvjesno kakva je budućnost zaposlenih i da li će proizvodnja biti ponovo pokrenuta. Radnici čekaju sastanak s upravom nakon kojeg bi trebalo da saznaju hoće li proizvodnja biti pokrenuta u januaru sljedeće godine.

Od 9. januara ove godine proizvodnja u Rafineriji nafte Brod je obustavljena, a radnici su na čekanju. Iako je bilo planirano da se većina radnika vrati na posao u julu, to se još uvijek nije dogodilo, a plaćeno odsustvo tokom kojeg primaju 70% mjesečne zarade, im je produženo do kraja godine. Zaposleni u rafineriji čekaju sastanak sa upravom, na kojem bi trebalo da dobiju zvanične informacije.

Rafinerija nafte Brod obustavila je proizvodnju nakon što je početkom oktobra 2018. izbio požar koji je uništio jedno postrojenje. Javnost i dalje nije upoznata sa detaljima istrage o uzrocima požara niti o šteti koja je pričinjena. U opoziciji upozoravaju da je budućnost  proizvodnje neizvjesna i da su radnici s pravom zabrinuti.

Rafinerija nafte Brod godinama posluje u minusu, a akumulirani gubitak je na kraju prošle godine dostigao 622 miliona KM, upozoravaju ekonimisti. Zato traže da ruski vlasnik konačno saopšti šta namjeravaju sa proizvodnjom i radnim mjestima u Brodu.

Kada se posmatra kompletna naftna industrija u Republici Srpskoj i ona je u ogromnim  gubicima, koji  prelaze i dvije milijarde konvertibilnih maraka.

 

Izvor: rtvbn.com