Njemački trgovinski višak smanjen

Njemački trgovinski višak smanjen

Njemački trgovinski višak smanjen je u prošloj godini na 245 milijardi EUR, s rekordnih 249 milijardi u 2016, pokazali su podaci Destatisa.

Njemačka je često na udaru kritike zbog ogromnih trgovinskih viškova, a novi podaci bi trebalo da utišaju kritičare, s obzirom da pokazuju skok uvoza od 8,3 odsto u prošloj godini, na rekordnih 1,03 biliona EUR.

Porastao je i izvoz, 6,3 odsto, dostigavši takođe rekord od 1,3 biliona EUR, zahvaljujući snažnom oporavku svjetske ekonomije, prenosi SEEbiz.

"U pitanju je klasična njemačka priča o uspjehu kada je izvoz u pitanju", rekao je Carsten Brzeski iz ING Diba banke.

Podaci iz Destatisovog izvještaja pokazuju da je prošle godine snažno skočila potražnja za njemačkom robom u zemljama Evropske unije (EU), 7,9 odsto.

Još je snažnije porastao njemački uvoz iz trećih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD), 9,1 odsto.

Druge zemlje EU-a takođe su prednjačile uvozom njemačke robe, pa je njemački izvoz u tu grupu zemalja skočio 6,3 odsto, na 750 milijardi EUR.

Analitičari smatraju da bi jači euro mogao zakočiti njemački izvoz u narednim mjesecima.

Američki predsjednik Donald Trump spada među najoštrije kritičare njemačkih viškova, ocijenivši nepravednim američki manjak u razmjeni s Njemačkom.

Evropski partneri i Međunarodni monetarni fond (MMF) već dugo pozivaju njemačku Vladu da više troši i ulaže kako bi podstakla potražnju i podržala rast u drugim djelovima svijeta.


Izvor: Agencije