Njemački zvaničnik upozorio Jevreje da ne nose kipe

Njemački zvaničnik upozorio Jevreje da ne nose kipe

Predsjednik Izraela je šokiran izjavom zvaničnika njemačke vlade zaduženog za antisemitizam

Predsjednik Izraela Ruven Rivlin rekao je juče da je šokiran izjavom njemačkog zvaničnika Feliksa Klajna da ne bi savjetovao Jevrejima da nose male kape (kipe) koje pokrivaju tjeme u nekim djelovima zemlje.

“Ne mogu da preporučim Jevrejima da nose kapu koja pokriva tjeme sve vrijeme i svuda u Njemačkoj”, rekao je Feliks Klajn, komesar njemačke vlade zadužen za antisemitizam. Nije, međutim, rekao na kojim mjestima i kada je to rizično.

Izjava da bi bilo bolje za Jevreje da ne nose kipu u Njemačkoj zbog bojazni za sopstvenu bezbjednost me je duboko šokirala, naveo je predsjednik Izraela u saopštenju.

“Mi se nećemo nikada potčiniti, nikad spustiti pogled i nikada nećemo reagovati na antisemitizam defetizmom i očekujemo i tražimo da naši saveznici djeluju na isti način”, dodao je Rivlin.

Statistika vlade u Berlinu objavljena početkom ovog mjeseca pokazuje da je broj antisemitskih i napada na strance povećan u Njemačkoj prošle godine uprkos sveukupnom padu broja politički motivisanih zločina.

Lider njemačkih Jevreja Jozef Šuster je izjavio “da je već dugo činjenica da su Jevreji potencijalno izloženi opasnosti u nekim velikim gradovima ako se mogu prepoznati kao Jevreji”.

On je podsjetio da je prije dve godine upozorio da bi toj situaciji trebalo posvetiti više pažnje na najvišem političkom nivou.

Drugi su oštro kritikovali izjavu Klajna. Mihel Firdman, bivši zamjenik lidera glavne jevrejske grupe u Njemačkoj, ocijenio je da to priznanje neuspjeha i da “država mora osigurati da Jevreju mogu da se pokazuju svuda bez straha”.

Ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joakim Herman je rekao da je nošenje kipe dio vjerske slobode.

Klajn je priznao da je njegova izjava bila “provokativna”, ali da je “želio da podstakne debatu o bezbjednosti jevrejske zajednice u zemlji”.

“Naravno da vjerujem da nigdje u Njemačkoj ne smije biti nedozvoljenih područja za Jevreje ili članove drugih manjina”.

 

Izvor: Vijesti.me