Nova opcija protiv lažnih vijesti na WhatsApp-u

Nova opcija protiv lažnih vijesti na WhatsApp-u

WhatsApp je u borbi protiv lažnih informacija dodao funkciju zahvaljujući kojoj možete da vidite da li je neko autor poruke ili ju je samo proslijedio.

Lažne vijesti i dezinformacije na WhatsAppu uzele su toliko maha da su lažne optužbe o trgovini djecom i organima dovele do nasilja u kojem je ubijeno 12 ljudi, piše 24sata.hr.

U Fejsbuku su reagovali tako što su u ključnim dnevnim listovima objavili oglase kojima pokušavaju da edukuju korisnike ove aplikacije, koja je u njihovom vlasništvu.

Na samom WhatsAppu uvedena je nova opcija. Od sada će aplikacija imati malu oznaku iznad poruka koje su proslijedili korisnici.

Nova oznaka koja pokazuje da ste poslali poruku olakšaće praćenje razgovora u grupama i među korisnicima i daće vam do znanja da li je vaš prijatelj autor teksta ili neko drugi. Iz WhatsAppa podsjećaju korisnike i da razmisle prije nego pošalju neku poruku.

Ipak, kako su sve poruke zaštićene enkripcijom, WhatsApp ne može da se bori protiv lažnih vijesti kao Fajsbuk, koji skenira i pregleda sve javne objave u potrazi za sumnjivim sadržajem.


Izvor: Srpskainfo