Novi Grad kliznuo u nerazvijene opštine Srpske

Novi Grad kliznuo u nerazvijene opštine Srpske

Vlada RS je u petak donijela odluku o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave u RS za 2020. godinu, prema kojoj u Srpskoj ima 18 razvijenih opština, 10 srednje razvijenih, nerazvijenih 15, te izrazito nerazvijenih 20.

Ova odluka je donesena na osnovu kriterijuma koje je usvojila Narodna skupština RS u septembru ove godine.

"Ova odluka za 2020. godinu razlikuje se u odnosu na prošlogodišnju po tome što je opština Novi Grad iz kategorije srednje razvijenih prešla u nerazvijene, a opština Pelagićevo iz nerazvijenih u izrazito nerazvijene", rekla je u petak Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave RS.

Ona je rekla da nisu velike oscilacije, te da je najveći uzrok pomjeranja, posebno kad se radi o opštini Novi Grad, demografsko kretanje.

Pojasnila je da to nije trajna kategorija, te da je ona promjenjiva i utvrđuje se svake godine u zavisnosti od devet kategorija.

Rešićeva je rekla da je Vlada RS usvojila i odluku koja se tiče lokalnih zajednica, a radi se o sufinansiranju projekata nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština.

"Podsjećam da Vlada RS u 2019. godini ima dodatnih 300.000 KM za sufinansiranje projekata ove kategorije lokalnih zajednica kod trećih lica. Dosad smo imali jednu odluku od više od 100.000 KM kojom su sredstva otišla u Nevesinje, Berkoviće, Jezero, Pelagićevo, Kalinovnik, Kneževo i Rudo. Sada smo sa sredstvima za Vlasenicu, Višegrad i Petrovo ukupno sve sufinansirali u vrijednosti od 165.000 KM, a pored toga privukli smo ukupno milion KM investicija u ove nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine", kaže Rešićeva.

Ona kaže da na raspolaganju do kraja godine imaju još oko 100.000 KM za subvencije, što će biti utrošeno na već pristigle projekte.

Izvor: nezavisne.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks