Novi protest u Atini, htjeli da sruše Trumanovu statuu

Novi protest u Atini, htjeli da sruše Trumanovu statuu

Grupa pristalica grčke Komunističke partije pokušala je da sruši statuu bivšeg američkog predsjednika Harija Trumana u centru Atine tokom protesta zbog Sirije, piše Tanjug.

Demonstranti su pokušali brusilicom da odsjeku Trumanova "stopala", a potom i konopcima da sruše statuu. Tada je policija upotrijebila suzavac da ih rastjera, pa su izbili sukobi u kojima je najmanje troje demonstranata povrijeđeno, javio je Rojters, pozivajći se na svjedoke.

Na protestu u Atini, trećem od vazdušnih udara na Siriju u subotu, okupilo se nekoliko stotina pristalica Komunističke partije. 

"Ono što smo danas uradili je simboličan potez protiv SAD i rata (u Siriji). Ova statua je simbol imperijalizma i SAD u Grčkoj", rekao je Jorgos Peros, član sindikata PAME, povezanog sa Komunističkom partijom. 

Agencija ANA, pozivajući se na policiju, izvještava da su dvije osobe privedene, a da je jedna osoba povrijeđena na protestu. 

Prema navodima grčke agencije, u protestima su učestvovali studenti i učenici koji su marširali ka američkoj ambasadi. 

Sukobi su izbili kod statue Harija Trumana. 

Više od tri i po metra bronzana statua Trumana koja se nalazi nedaleko od kancelarije grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, redovno se nalazi na meti demonstranata. Više puta je vandalizovana ili "napadana" farbom tokom protesta zbog "američkog imperijalizma" u Grčkoj. 

Rojters napominje i da mnogi smatraju da je Vašington podržao vojnu huntu koja je vladala Grčkom od 1967. do 1974. godine, kao i tursku invaziju na Kipar 1974. 

Truman je bio američki predsjednik od 1945. do 1953. godine. 

AP prenosi da je statua Trumana u Atini otkrivena 1963. godine u blizini američke ambasade i da se dva puta sredinom 80-ih godina prošlog vijeka našla na meti bombaškog napada krajnje ljevičarskih ekstremističkih grupa. 

Dva puta je obarana i nekoliko puta vandalizovana, podsjeća AP. 

U centru Atine su i u subotu održani protesti zbog udara na Siriju na kojima se, prema navodima policije, okupilo između 6.000 i 7.000 ljudi. 

Proteste je isto organizovala grčka Komunistička partija. 

Demonstranti su se okupili na atinskom centralnom Trgu Sintagma, a potom su se uputili ka američkoj ambasadi, noseći transparente i uzvikujući parole protiv SAD. 

Kada su stigli do ambasade, na ulici su crvenom farbom ispisali: "Amerikanci, ubice ljudi". 

Potom su bezuspješno pokušali da farbu ubace u dvorište američke ambasade, prenosi AP. 

Na fotografijama koje je objavila američka agencija vidi se kako demonstranti pale američku zastavu. 

SAD, Britanija i Francuska izvršile su zajedničke vazdušne udare u Siriji zbog navodnog hemijskog napada na civile u Dumi, 7. aprila u kojem je najmanje 40 ljudi poginulo.


Izvor: Agencije