Novo otkriće: Hleb postojao u praistoriji i pre poljoprivrede

Novo otkriće: Hleb postojao u praistoriji i pre poljoprivrede

Grupa arheologa u severoistočnom Jordanu pronašla je najstariji hleb na svetu. Oni su otkrili praistorijsku pećnicu koju su izgradili ljudi s tog područja. U pećnici su se još nalazili komadići hrane, koji su pokazali da se hleb mesio pre čak 4.000 godina, piše "Popular mehanik".

Ti komadići su zapravo delovi primitivnog hleba napravljenog od praistorijskih žitarica. Istraživači su uz pomoć mikroskopa pregledali čestice pronađene hrane da bi detaljno utvrdili od čega je i kako pripremljena.

Bili su to preci modernog ječma i zobi.

Otkriće je posebno značajno jer pokazuje kako taj hleb dolazi iz vremena pre izuma poljoprivrede i to čak 4.000 godina pre.

Po mišljenju stručnjaka, deluje da je potraga za sastojcima za izradu hleba možda i podstakla poljoprivrednu revoluciju. Tako bi hleb mogao da postane pokretač naše civilizacije i odgovoran za ono što danas smatramo ljudskom civilizacijom.

"Rana izrada hleba je trajala dugo i posebno je bila bazirana na divljim žitaricama što je možda bila pokretačka snaga kasnije poljoprivredne revolucije u kojoj su se kultivisale divlje žitarice kako bi omogućile povoljnije izvore hrane", rekao je arheolog Tobias Rihter.

Njihovi dokazi su pokazali da su praistorijska zrna prikupljena, samlevena, prosejana, izgnječena i posle toga ispečena, u procesu koji je jako sličan današnjem pečenju hleba.

 

Foto naslovna: Thinkstock
Izvor: b92.net