Objavljen snimak hapšenja ubice (Video)

Objavljen snimak hapšenja ubice (Video)

U krvavom pohodu terorista u dvije novozelandske džamije u Krajstčerču ubijeno je 49 osoba, a teško ranjeno oko 20. Australijanac Brenton Tarant, koji je uživo prenosio napad na džamiju Al Noor na društvenim mrežama, uhapšen je odmah nakon napada.  

Policija je spriječila još jedan napad koji je planirao u drugom gradu. CBS San Francisko objavio je snimak njegovog hapšenja. On se u trenutku kada ga je opkolila policija nalazio u vozilu na kojem su pronađene dvije eksplozivne naprave.

– Čuli smo ljude kako vrište i plaču. Vidio sam ljude koji leže krvavi – rekao je jedan od svjedoka masovnog ubistva koji je okarakterisan kao teroristički napad.

Vlasti su saopštile kako su uklonile Tarantove profile na društvenim mrežama, kao i video njegovog krvavog pohoda. Takođe, uklanjaju sve račune i postove u kojima se pruža podrška i upućuju molitve za uhapšene teroriste.

 Četiri osobe, tri muškarca i jedna žena uhapšeni su zbog ova dva napada. Uoči napada Tarant je objavio manifest na 72 stranice u kojem je opisao kako je inspirisan norveškim masovnim ubicom Andersom Brejvikom te da je prvobitno planirao napad na Dunedin džamiju, ali se kasnije predomislio.

VIDEO:


Izvor: Klix.ba