Obratili se Inzku - Pravda za Dženana: Više nego ikada, potrebna nam je pomoć

Obratili se Inzku - Pravda za Dženana: Više nego ikada, potrebna nam je pomoć

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko čestitao Bosanki Almi Zadić imenovanje za ministricu pravde Austrije, oglasili su se se iz grupe Pravda za Dženana.

Pridružujući se čestitkama, i ovom prilikom podsjetili su na obećanja koja im je Inzko ranije dao. 

"Gospodine Inzko, obzirom da smo Vas, prilikom naših nekoliko susreta, lično informisali o organiziranom zataškavanju ubistva Dženana Memića, dobro Vam je poznato da smo se, kroz našu četvorogodišnju borbu, da se poslužimo Vašim riječima, "energično angažirali na sređivanju stanja u BiH, kako mladi ljudi ne bi morali odlaziti u inostranstvo, te kako bi svoje potencijale mogli razvijati i realizirati kod kuće, u Bosni i Hercegovini". 

Obzirom da u toj borbi za protivnika imamo korumpirano pravosuđe te nam je, više nego ikada, potrebna Vaša pomoć, koju ste nam u više navrata i obećali. Zbog toga Vas javno molimo da što prije upriličite sastanak sa predstavnicima Pravde za Dženana", kako bi ste o svemu bili blagovremeno informisani", naveli su iz Pravde za Dženana. 

Podsjećamo, 8. februara 2016. godine Dženan Memić (22) stradao je dok je s djevojkom Alisom šetao Velikom alejom na Ilidži. Memić je sedam dana kasnije preminuo 15. februara na KCUS-u, a od tada je trajalo suđenje u slučaju njegove tragične smrti.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

Vrhovni sud FBiH poništio je oslobađajuću presudu Seferovićima i naložio novo saobraćajno vještačenje. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani.

Izvor: radiosarajevo.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks