Olbrajtova i Klinton u Prištini

Olbrajtova i Klinton u Prištini

Nekadašnji američki predsjednik Bil Klinton i nekašnja državna sekretarka SAD, Medlin Olbrajt, doputovali su danas u Prištinu, gdje će prisustvovati obilježavanju 20. godišnjice od ulaska NATO snaga na kosovsku teritoriju, što Albanci obilježavaju kao oslobađanje od “srpskog terora”.  

Klintona su na aerodromu dočekali šef diplomatije privremenih prištinskih institucija Bedžet Pacoli i bivsa kosovska predsjednica Atifeta Jahjaga.

– Dobrodošli nazad, predsjedniče Klinton. Kosovo danas je vaša uspješna priča o izgradnji države. Vaše vođstvo prije dvadeset godina protiv tiranije u korist slobode i demokratije bilo je kljucno za otvaranje novog poglavlja u ljudskoj istoriji. Dali ste medunarodnom pravu i politici humanu dimenziju – naveo je Pacoli na svom Fejsbuk profilu povodom Klintonovog dolaska.

Nekadašnji američki predsjednik je bio jedan od ključnih ljudi koji je uticao na odluku da NATO interveniše na Kosovu i Metohiji iz navodno humanitarnih razloga, dok je Olbrajtova u istom periodu bila državna sekretarka SAD, koju Albanci smatraju veoma zaslužnom za donošenje jednostrane odluke o kosovskoj nezavisnosti.

U znak zahvalnosti Klintonu, Albanci su mu krajem 2009. podigli spomenik u Prištini. 

Neposredno po dolasku Klinton se sastao sa predsjednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem, koji mu je uručio orden “Sloboda”, prenio je prištinski Zeri.

Tači je u riječi zahvalnosti udenuo i svoju tezu o navodnom genocidu na KiM:

– Zahvaljujemo vam na akciji koju su preduzeli da zaustavite srpski genocid 1999. godine. Veoma sam zahvalan za podršku Sjedinjenih Država Kosovu. Istorija Kosova i SAD je zajednička priča o uspjehu, vi ste naš heroj – rekao je Tači.

Zahvalivši na odličju, Klinton je, prenose mediji, rekao da “Kosovo zaslužuje priključenje EU i NATO”.

Olbrajtova je u Prištinu doputovala popodne, a na aerodromu ju je dočekala bivša kosovska predsjednica Atifete Jahjaga.


Izvor: Tanjug