Otkažite Bajagin koncert - Hrvatski branitelji opet protiv Bajage

Otkažite Bajagin koncert - Hrvatski branitelji opet protiv Bajage

Hrvatski veterani iz Ploča protive se nastupu Momčila Bajagića Bajage, koji je planiran za 27. jul u okviru Festivala „od 2 do 2“ u tom gradu, prenosi Nedeljnik.

Oni od organizatora, Udruženja studenata, traže da njegov nastup bude otkazan.

Pločanski veterani kažu da je 1993. godine Bajaga „dizao moral srpskim vojnicima u Kninu”.

„Od 1991. do 1995. trajao je u Hrvatskoj Domovinski rat. Na jednoj strani bili su oni koji su Republiku Hrvatsku doživljavali svojom domovinom, na drugoj strani bila je velikosrpska okupatorska armada, višestruko brojnija i puno bolje naoružana. Ova druga strana okupirala je trećinu Hrvatske, razorila i spalila gradove i sela koji su joj bili u dometu. Strana koja je branila Hrvatsku od okupatora svoje vojnike nazvala je braniteljima, jer su to i bili”, pišu hrvatski branitelji u saopštenju koje prenosi portal Rogotin.

Index prenosi da su hrvatski branitelji naglasili da je Bajaga „srpskim ubicama“ donosio razonodu nakon „napornog ubijanja“.

Svi oni koji su peotiv ovakve odluke, hrvatski branitelji iz Ploča su nazvali „moralnim higijeničarima“, koji se pozivaju na antisrpstvo i nacionalističku zatucanost, što navodno oni nisu.

„Takvi argumenti ne da su promašeni, nego su niski, podli, zlobni i zlokobni: u Pločama i okolini već su nastupali i nastupat će pevači, glumci… iz Srbije. Ne pada nam na pamet da budemo protiv nekoga samo zato što je Srbin, ne samo zato što nismo zatucani nacionalisti, već i zato što su za vrijeme velikosrpske agresije Hrvatsku branili i mnogi građani srpske nacionalnosti“, pravdaju se u saopštenju „branitelji“.

Ovo nije prvi put da se hrvatski branitelji protive nastupa poznate grupe Bajaga, prošle godine oni su zabranili njihov nastup u Karlovcu na festivalu „Dani piva“, kada je hrvatska grupa Hladno pivo takođe odbilo da nastupa iz solidarnosti sa kolegama iz Beograda.


Izvor: Nedeljnik