Otvorena ambasada SAD u Jerusalimu, protesti Palestinaca, desetine mrtvih

Otvorena ambasada SAD u Jerusalimu, protesti Palestinaca, desetine mrtvih

SAD su zvanično otvorile ambasadu u Izraelu koja je premeštena iz Tel Aviva u Jerusalim, prenosi Rojters. Uoči otvaranja Palestinci protestovali kod granične ograde Izraela sa Pojasom Gaze. Tokom sukoba, izraelske snage ubile četrdeset jednog, a ranile više od 900 Palestinaca, prenosi Rojters pozivajući se na zdravstvene zvaničnike.

"Danas otvaramo ambasadu SAD u Jerusalimu", rekao je na početku ceremonije u Jerusalimu američki ambasador Dejvid Fridmen.

Navodi se da ceremoniji prisustvuje delegacija iz Vašingtona i izraelski lideri.

AP prenosi da su na čelu američke delegacije zet predsednika SAD Donalda Trampa Džered Kušner i predsednikova ćerka Ivanka Tramp, koji su oboje visoki savetnici u Beloj kući, a tu su i američki ministar finansija Stiven Mnučin i četiri republikanska senatora.

Navodi se da je u publici i premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Uoči otvaranja, Palestinci su se okupili na velikom protestu kod granične ograde sa Pojasom Gaze. Palestinski zdravstveni zvaničnicu su saopštili da su izraelske snage ubile 37 a ranile više od 900 Palestinaca.

Sa ovim brojem žrtava, današnji dan ubraja se u najkrvaviji od početka razornog rata u pojasu Gaze između palestinskog pokreta Hamasa i Izraela 2014, prenosi Rojters.

Izraelske snage su, prema navodima svedoka, ispalile i suzavac na demonstrante koji su se smestili u šatorima kod granične ograde.

Izraelska vojska je saopštila da je postavila nekoliko bezbednosnih linija na granici u Pojasu Gaze u slučaju da Palestinci uspeju da probiju ogradu.

Potpukovnik Džonatan Konrikus rekao je da su izraelske snage "veoma ojačane" duž prvih linija granične ograde, ali i da su dodatne linije odbrane stacionirane unutar izraelskih opština i između njih, kako bi odbranili civile u slučaju da dođe do probijanja ograde, preneo je AP.


Izvor: Agencije