Ovo je čovjek iza start-apa koji juriša ka 75 milijardi dolara

Ovo je čovjek iza start-apa koji juriša ka 75 milijardi dolara

Zhang Yiming je aplikaciju za prikupljanje vijesti prvi put zamislio prije šest godina, ali investitori su tada bili skeptični. Pitali su se kako jedan 29-godišnjak može uspjeti tamo gdje čak ni Google nije uspio. Ali Zhang, koji sada ima 35 godina, svima je pokazao da može, piše Bloomberg.

Zhangova je kompanija Bytedance Ltd danas na dobrom putu da vrijedi više od 75 milijardi dolara, što je više od vrijednosti firme Uber Technologies Ltd i ujedno najveća vrijednost na svijetu. Investitori danas pomažu Bytedance, a glavni je razlog tome što smatraju kako je Bytedance nešto između Googlea i Facebooka, prenosi hrvatski Indeks.

Najimpresivnije je da je Zhangu pošlo za rukom stvoriti toliko vrijednu kompaniju bez primanja pomoći i podrške od dva najveća diva kineskog interneta: firmi Alibaba Group Holding Ltd i Tencent. Ovo je prva start-up firma za mobilne aplikacije koja je postigla uspjeh bez podrške ove dvije velike kompanije, s kojima se često i susretala na sudu.

Kako je sve krenulo

Priča o tome kako je Bytedance postao internet gigant počinje portalom Jinri Toutiao, ali zapravo je povezanija s nizom pravilno donesenih odluka o akvizicijama i proširenjima koje su firmu lansirale u sferu mobilnih videa daleko izvan Kine. Dosegla je više od stotinu miliona korisnika i postala prijetnja najvećim kineskim internet divovima.

No baš kao i Facebook na svom početku, Bytedance se suočava s pitanjima o tome hoće li uspjeti ostvariti zaradu.

Bytedance je stvorio grupu aplikacija koja uspješno zadržava i privlači korisnike, koristeći se čitaocima portala Jinri Toutiao. Zhang je još 2012. godine primijetio da korisnici raznih mobilnih aplikacija u Kini ne mogu doći do onih informacija koje su za njih relevantne. Djelimično je to zbog rigorozne cenzure koju nameće kineska vlada, ali Zhang misli da posao ipak može odraditi bolje od Baidua, koji je praktično imao monopol nad pretraživačima u Kini.

Doduše, nije se moglo mnogo toga učiniti oko cenzure - vlasti često i kritikuju kompaniju jer ne cenzuriše dovoljno dobro i tjeraju je da pročišćava svoje usluge gotovo alarmantnom učestalošću. No Zhang je nepokolebljiv u svojoj viziji pružanja informacija korisnicima koristeći vještačku inteligenciju. Najbliži američki ekvivalent tom sistemu bio bi Facebook.

Značaj videa i mudrih akvizicija

Video je oduvijek bio popularan u Kini i Bytedance je tu vidio određen potencijal, ali skratio je dozvoljeno vrijeme objave videa na samo 15 sekundi. Prije dvije godine godine tiho je objavio Douyin, aplikaciju koja je korisnicima nudila mogućnost snimanja i uređivanja videa, dodavanja raznih filtera i dijeljenja na društvenim mrežama poput kineskog Twittera, Weiboa ili WeChata.

Kratak je videoformat bio veoma privlačan milenijalcima i uskoro je postao toliko popularan da je WeChat blokirao izravan pristup aplikaciji. Godinu dana kasnije, firma je kupila Musical.ly za 800 miliona dolara jer je vidjela mogućnost sinergije te popularne američke društvene videoplatforme i slične kineske platforme Tik Tok te ih sad polako spaja.

Novi izazovi za Zhang Yiminga

Jedino što je preostalo je pretvoriti tu ogromnu publiku u novac. Zhangova kompanija proširuje prodaju prostora za reklame, a privlače i mnogo zainteresiranih prodavača, zbog svog enormnog uticaja i široke publike.

Ali, postoji velika prepreka - poznati su brendovi zabrinuti zbog problema na koje Bytedance nailazi s vladom, pogotovo zbog toga što je Peking veoma nepredvidljiv oko pitanja cenzure. Ove je godine kompanija morala zatvoriti popularnu aplikaciju za dijeljenje viceva zbog pritiska vlade. Saradnja s kompanijom tako donosi i potencijalan rizik, zaključuje se u članku u Bloombergu.


Izvor:Vijesti.me