Ovu tešku bolest izaziva herpes

Ovu tešku bolest izaziva herpes

Najnovija istraživanja pokazala su da bi pojedini virusi, a posebno dva tipa herpesa, mogla da uzrokuju Alchajmerovu bolest.

Ukoliko se ovo potvrdi, mogao bi potpuno da se promeni smer istraživanja i otvori put ka novim vidovima lečenja i movim metodama dijagnostikovanja bolesti, navodi Njujork tajms. U istraživanju je učestvovalo 950 osoba.

Ovu ipak, kontroverznu teoriju o nastanku Alchajmerove bolesti stručnjacu su često odbacivali, ali bi novo istraživanje moglo da promeni njihovo mišljenje. 

Međutim, kako piše Njujork tajms, istraživanje je dalo uverljive dokaze za ideju da su virusi zaista umešani u nastanak Alchajmera, a pogotovo dva tipa herpesa koje većina ljudi dobije još kao deca i potom miruju godinama u telu. 

Ovo istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Neuron, utvrdilo je da virusi utiču na gene povezane s Alchajmerom i da možda igraju ulogu u tome kako se bolest razvija i napreduje. 

Naučnici ističu da nisu utvrdili da ti virusi uzrokuju Alchajmerovu bolest, ali njihovo istraživanje sugeriše da bi virusi mogli da pokrenu odgovor imunog sistema koji bi povećao nakupljanje amiloida, odnosno proteina u ljudskom mozgu koji formira plakove karakteristične za ovu bolest. 

"Ti virusi su verovtno važni igrači u aktiviranju imunog sistema u Alchajmeru", rekao je Džoel Dadli, šef studije s medicinskog fakulteta Ikan u Maunt Sinaiju u Njujorku i dodao: 

"Mislim da su oni poput benzina na plamen neke patologije koja je potstaknuta imunitetom".


Izvor: b92