Ozil se povukao iz reprezentacije Njemačke zbog rasizma

Ozil se povukao iz reprezentacije Njemačke zbog rasizma

Fudbaler turskog porekla Mesut Ozil (29) odlučio je da se povuče iz reprezentacije Nemačke zbog toga što ima "osećaj rasizma i nepoštovanja", a čemu su prethodile kritike koje su mu upućene zbog toga što se slikao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

U nizu objava na Tviteru, Ozil je saopštio da će napustiti nemačku reprezentaciju, a napao je Fudbalski savez Nemačke (DFB), njegovog predsednika, obožavatelje i medije, rekavši da primećuje rasističke i duple standarde u odnosu sa osobama turskog porekla, navodi AP.

Ozil je poručio da za Nemačku neće igrati dokle god bude "imao osećaj rasizma i nepoštovanja".

"Imam dva srca, jedno u Nemačkoj, drugo u Turskoj. Neću više igrati za Nemačku dok imam osećaj rasizma i nepoštovanja. Nekada sam za tu reprezentaciju igrao s ponosom, ali to više nije slučaj. Ne poštuju se moji turski koreni. Rasizam nikada ne bi trebalo da bude prihvaćen. Nemac sam kad pobedimo, a imigrant kad izgubimo", naveo je poznati fudbaler.

Fotografija Ozila, Erdogana i Ilkaja Gundogana, fudbalera Mančester sitija, izazvala je bes javnosti u Nemačkoj pre dva meseca.

Predsednik DFB rekao je tada da su Ozil i Gundogan dozvolili da ih Erdogan "iskoristi" u političke svrhe.

Pojedini nemački političari doveli su u pitanje vernost Ozila i Gungodana Nemačkoj i predložili da bi ih trebalo izbaciti iz reprezentacije pre Svetskog prvenstva u Rusiji.

Gundogan se distancirao od fotografije, a Ozil je odbio da je komentariše do danas, kada je rekao da fotografija nije imala nikakve političke namere i da se sa Erdoganom slikao kako bi ispoštovao najvišu političku poziciju u Turskoj, navodi AP.


Izvor: Tanjug