Počinje SP u Kini: Srbija vs. SAD, ko će prije do šestog zlata

Počinje SP u Kini: Srbija vs. SAD, ko će prije do šestog zlata

Nakon pet godina čekanja ljubitelji košarke će uživati u čarolijama majstora ovog sporta. Toliko čekano Svjetsko prvenstvo u Kini počinje u subotu ujutru, a prvi na parket će izaći Srbija i Angola (9.30). Atmosfera pred Mundobasket govori da su prvi favoriti za zlato Srbija i branilac titule SAD i njihov duel je već viđen u finalu.
 
Prvi put ćemo na svjetskoj smotri košarke da vidimo 32 selekcije, što je bez sumnje dovelo u pitanje i sam kvalitet takmičenje jer kvalitet pojedinih selekcija nije toliki da bismo ikad mogli da ih vidimo na Mundobasketu da je na snazi ostao stari sistem. Još kada uzmemo u obzir da u Kini nećemo vidjeti i neke evropske selekcije koje to sadašnjim kvalitetom i te kako zaslužuju, jasno je da nas čeka dosta utakmica koje će teško moći da zadovolje košarkaške zaljubljenike. Sistem kvalifikacija je bio takav da na SP neće biti prvaka Evrope - Slovenije, te selekcija Hrvatske i Letonije, koje imaju vrlo dobre rostere, ali nazad nema i ostaje nam da uživamo u igrama 32 selekcije koje će nastupiti u Kini.

SAD u svojim vitrinama imaju pet svjetskih zlata (1954, 1986, 1994, 2010, 2014) baš kao i Srbija koja je nasljednik nekadašnje Jugoslavije (1970, 1978, 1990, 1998. i 2002), Rusija, tj. nekadašnji Sovjetski Savez slavila je tri puta (1967, 1974. i 1982), dok se najsjajnijim svjetskim odličjima mogu da pohvale još samo Brazil (1959. i 1963) te Argentina (1950) i Španija (2006).

U posljednje vrijeme često se spominje da je Srbija prvi favorit turnira nakon što je postalo jasno da SAD u Kinu ne dolaze ni sa B timom, ali bez obzira na to, Amerikanci su jedini tim koji ima 12 NBA igača i to nikako ne smijemo zanemariti. Portal "RunRepeat" je sproveo istraživanje među novinarima i upravo su SAD dobile najviše glasova - 54%. Jedini dostojan rival u očima sedme sile su upravo "orlovi", koji su dobili 38,5% glasova. Među ekipama koje mogu da se nadaju medalji bez sumnje su Grčka, Francuska, Španija, Kanada, ali prema posljednjim procjenama, glavni favorit za bronzu se Heleni.

Jasno je da sve selekcije ne mogu da se nadaju posebno dobrim rezultatima. Mnoge su svjesne da u Kinu dolaze samo kako bi učestvovale, ali postoji i dio onih koje se nadaju da mogu da iznenade mnoge. To su prije svega Nigerija, Argentina, Brazil i Australija.

Za razliku od turnira prije pet godina, mnoge igrače nećemo vidjeti u Kini. Nekima su presudile godine (Huan Karlos Navaro, Pablo Priđoni, braća Darijuš i Kšištof Lavrinovič...), neke su od nacionalnog tima odvojile povrede (Miloš Teodosić, Pau Gasol, Tomas Ertel....), dok je daleko veći broj zvijezda koje su odbile da igraju i tu se prije sve misli na dugačku listu NBA zvijezda koje su selektoru SAD Geregu Popoviču otkazale učešće na Mundobasketu. Daleko od toga da nećemo imati šta da vidimo u Kini. Među najvećim zvijezdama su Grk Janis Antetokumpo, Srbi Nikola Jokić i Bogdan Bogdanović, Amerikanac Kemba Voker. Ako pitate novinare, ovaj kvartet će se mnogo toga pitati u Kini i među njima možemo da tražimo i novog MVP-a cijelog takmičenja. Samim tim oni bi trebalo da budu i u idelanoj petroci turnira i tu bi mjesto trebalo da se nađe i za još jednog Amerikanca, i to Džejsona Tejtuma. Naravno, ovo su samo projekcije jer mnogi timovi među favoritima imaju dosta zvijezda u ekipi koje imaju sjajne karijere u NBA i mogu da povuku tim do samog kraja takmičenja.

Ono što je posebno zanimljivo, sve ekipe koje prođu u drugu rundu prenose sve bodove iz prve grupne faze. U prvoj fazi je osam grupa po četiri tima, a zatim će po dvije najbolje selekcije napraviti nove četiri grupe po isto toliko ekipa. Poslije dva nova kola po dvije selekcije će izboriti plasman u četvrtfinale.

Ovo je samo jedno u nizu svjetskih prvenstva koje će proći bez Bosne i Hercegovine i kako stvari stoje, nažalost, biće ih još dosta, jer "zmajevi" po pravilu nemaju snage da izvade vizu za Mundobasket.

Subota:

Angola - Srbija  9.30

Poljska - Venecuela    10

Rusija - Nigerija     10.30

Iran - Portoriko 10.30

Filipini - Italija 13.30

Obala Slonovače - Kina   14

Argentina - Južna Koreja 14.30

Španija - Tunis  14.30

Nedjelja:

Kanada - Australija     9.30

Novi Zeland - Brazil    10

Turska - Japan  10.30

Dominikanska R. - Jordan     10.30

Senegal - Litvanija 13.30

Grčka - Crna Gora  14

Češka – SAD 14.30

Francuska - Njemačka 14.30

Grupa A

Kina

Obala Slonovače

Poljska

Venecuela

Grupa B

Južna Koreja

Nigerija

Rusija

Argentina

Grupa C

Iran

Tunis

Portoriko

Španija

Grupa D

Italija

Srbija

Filipini

Angola

Grupa E

Turska

Češka

Japan

SAD

Grupa F

Crna Gora

Grčka

Brazil

Novi Zeland

Grupa G

Francuska

Jordan

Dominikanska R.

Njemačka

Grupa H

Senegal

Kanada

Litvanija

Australija

206 centimetara prosječna je visina košarkaša Srbije, koja ima najvišu ekipu na Mundobasketu.

Medalje

Tim    Zlato  Srebro     Bronza    Ukupno

SAD   5   3   4   12

Srbija 5   4   2   11

Rusija 3   5   2   10

Brazil 2   2   2   6

Argentina     1   1   0   2

Španija    1   0   0   1

Grčka 0   1   0   1

Turska    0   1   0   1

Čile    0   0   2   2

Hrvatska 0   0   1   1

Francuska    0   0   1   1

Njemačka    0   0   1   1

Litvanija 0   0   1   1

Filipini    0   0   1   1

 

Izvor: nezavisne.com