Podignuta optužnica protiv Milomira Savčića, predsjednika Boračke organizacije RS-a

Podignuta optužnica protiv Milomira Savčića, predsjednika Boračke organizacije RS-a

Savčić se tereti da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. ZMTP VRS i Bataljona vojne policije prilikom zarobljavanja i zatočenja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu zbog pomaganja u genocidu u Srebrenici protiv Milomira Savčića, rođenog 1959. godine u mjestu Sokolac, državljanina BiH i Srbije.

- Optuženi se tereti za zločin počinjen u vrijeme širokog i rasprostranjenog napada VRS i policije, 1995. godine, na stanovništvo Zaštićene zone UN-a Srebrenica, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka (ZMPT) Glavnog štaba VRS, u čijem sastavu je bio i bataljon vojne policije, da je u periodu od 11. do 15. jula 1995. na području Nove Kasabe svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog poduhvata generalu Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba VRS, pukovniku Ljubiši Beari, načelniku za bezbjednost Glavnog štaba VRS te drugim zapovjednicima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade VRS, kao i jedinicama policije, da prethodno zarobe i po kratkom postupku pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave i na taj način ih unište kao etničku grupu na određenom prostoru, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Savčić se tereti da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. ZMTP VRS i Bataljona vojne policije prilikom zarobljavanja i zatočenja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubistvima.

- Optuženi Milomir Savčić tereti se da je radnjama opisanim u optužnici počinio krivično djelo pomaganja u genocidu iz članka 171. tačka a) i b) Krivičnog zakona BiH, u vezi sa člankom 180. stavak 1. i člankom 31. Krivičnog zakona BiH", navode iz Tužilaštva BiH.

Savičić trenutno obavlja funkciju predsjednika Boračke organizacije RS-a.

Izvor: oslobodjenje.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks