Pogoršano zdravstveno stanje bokserske legende bivše Juge

Pogoršano zdravstveno stanje bokserske legende bivše Juge

Marijan Beneš, evropski prvak u amaterskom i profesionalnom boksu bivše Jugoslavije, trenutno vodi najtežu borbu, onu za sopstveni život.

Pre dva meseca primljen je u Klinički centar u Banjoj Luci, zbog visokog pritiska i opšte slabosti organizma i prevencije od moždanog ili srčanog udara. Dobio je vrhunsku negu i u Kliničkom centru i u Centru za rehabilitaciju u Trapistima kod Banjaluke. Godinama boluje od Alchajmerove bolesti, a stanje mu se naglo pogoršalo. Šampion slabo i nerazgovetno govori, teško se kreće, često ne prepoznaje ljude koje poznaje godinama, a prognoze nisu nimalo dobre, piše “Al Džazira”.

Zahvaljujući društvenim mrežama, posredstvom kojih su u Marijanovo ime tražili pomoć njegove kolege bokseri iz Bosne i Hercegovine i Srbije, sada će dobiti sigurnu zdravstvenu pomoć, ali i novčanu.

Tomo Lukić iz Tuzle, doktor prirodne medicine, nutricionista i herbalista, dolaziće u Banjaluku kada god bude mogao da ga poseti, već mu je napravio program novog načina ishrane, te će mu osigurati sve pripravke i lekove koji se primenjuju u ovom načinu lečenja.

- Benešu je zakrčeno 91 odsto krvnih sudova koji dovode vazduh, krv i hranu u vazduhu koji su neophodni mozgu. Verujem da će novim načinom ishrane pročistiti vene i arterije, te smanjiti zakrčenja- kaže Lukić.

Doktor je takođe bivši bokser, tuzlanske “Slobode”. Doktorat i magisterij završio je na univerzitetima u Sakramentu i Montrealu.

Posredstvom “Fejsbuk” naloga pozvao je prijatelje da se odazovu pozivu za pomoć Marijanu Benešu i od tada su počeli da mu se javljaju i bivši bokseri koji nisu znali za Marijanovo zdravstveno stanje, a ni finansijsko.

- Javljaju se bokseri i koji su aktivni i koji su odavno u penziji, oni koji poštuju Beneša i žele da mu pomognu, te dijaspora - ističe Lukić.

Deo njih koji je bio slobodan juče je bio u Banjaluci. Došli su kao kolege i prijatelji sa samo jednim ciljem – da pomognu Benešu u ovim trenucima.

Istu akciju, ali u Beogradu, pokrenuo je sa Lukićem Dragan Dimić, bivši bokser beogradskog “Partizana”.

Do sada su dobili potvrde da će u pomoć Benešu doći Ljubiša Simić, evropski prvak, Boro Novaković, osvajač beogradske “Zlatne rukavice”, Ace Rusevski, prvak Evrope i viceprvak sveta u poluvelter kategoriji, Mirko Puzović, evropski viceprvak i osvajač bronzane olimpijske medalje, Slobodan Kačar, osvajač zlatne olimpijske medalje u Moskvi, Tadija Kačar, viceprvak Evrope i sveta, Damir Škaro, osvajač bronzane olimpijske medalje u Seulu, Nermin Šabanović, prvak Australije.

Za sada je izostala bilo kakva reakcija Grada Banjeluke, ali i Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.


Izvor: aljazeera.net