Pojavila se nova droga: Suboteks hara regionom

Pojavila se nova droga: Suboteks hara regionom

Ljekovi poput suboteksa koji bi trebalo da pomognu korisnicima narkotika u “skidanju” sa heroina mogu da izazovu još veću zavisnost nego ova opasna droga, pa ih mladi u Srbiji danas sve češće koriste kao opijate.

Kako prenosi Telegraf, suboteks (buprenorfin) je lijek koji se koristi za liječenje zavisnika, a koliko može da bude opasan ukoliko se zloupotrebi najbolje pokazuje slučaj tridesetdvogodišnjeg muškarca iz Borče koji je u petak u kritičnom stanju primljen u bolnicu zbog predoziranja ovim “lijekom”.

Ne samo što je u bolnicu dovezen sa slabim pulsom i bez svijesti, već zbog specifičnosti droge koju je koristio nije reagovao ni na terapiju koja se inače daje zavisnicima koji se predoziraju.

Mladić je umjesto heroina koristio “lijek” suboteks. Iako je njegova prava namena pomoć u “skidanju” sa teških opijata i ublažavanje apstinencijalne krize, zavisnici ga često zloupotrebljavaju i koriste kao drogu.

Tableta buprenorfina, u narko slengu poznatija kao bup, blokira receptore na koje se veže heroin, ali stvara daleko jaču i dužu zavisnost od opijata koji želi da suzbije.

Bivši zavisnik R. M. objašnjava da oni koji se drogiraju suboteksom od njega budu gori nego od heroina.

“Nakon doze ovog lijeka mnogo se spava, a kada je čovjek budan izgleda kao zombi i ne sjeća se ničega. Mladi koji su “na suboteksu” nisu u stanju da naprave neku glupost, ali sa svakom dozom rizikuju svoj život”, objašnjava dobro upućen izvor.

I dok kod heroina kriza traje od pet do sedam dana i moguće je skinuti se “na suvo“, kod nepravilnog korišćenja suboteksa kriza traje mjesec dana i bez medicinske pomoći, skidanje je nemoguće.

Narkomani tabletice ovog lijeka najčešće izdrobe, pa ih ubrizgavaju u venu, na isti način kao i heroin. Neki ga tako usitnjenog i šmrču. Tako se dešava da se narkomani koji su zvanično na terapiji odvikavanja drogiraju istim ljekovima koji bi trebalo od droge da ih izliječe. Razbijeni su daleko brutalnije nego kada su bili na heroinu.

Simptomi predoziranja suboteksom si izgubljenost, slabost, hladna koža, sužene zenice, nesvjestica, slab puls, kao i plitko disanje koje može na trenutke i da prestane.


Izvor: Telegraf