Ponovo blokirani računi -Ekvatora-

Ponovo blokirani računi -Ekvatora-

Računi kompanije „Ekvator“ iz Banjaluke, koja gradi jedno od najvećih stambeno – poslovnih naselja „Novi Borik“ ponovo su blokirani, po drugi put u nešto više od mjesec dana, a razlog je poreski dug.

Podsjećamo, računi „Ekvatora“ blokirani su i 13. juna, njih ukupno 18 koje to preduzeće ima u devet banaka u Republici Srpskoj i FBiH, objavio je portal CAPITAL. Računi su odblokirani nekoliko dana kasnije, oko 19. juna.

Nova blokada uslijedila je prije nekoliko dana, 17. i 18. jula.

U kompaniji “Ekvator” su rekli da je u pitanju dug od oko 6.000 KM i da će ga “brzo riješiti”.

Ova kompanija gradi jedno od najvećih banjalučkih naselja „Novi Borik“ ukupnog kapaciteta 2.000 stanova, a planirano je da naselje ima 21 stambeno – poslovni objekat, od četiri do osam spratova.

„Ekvator“ ima poslovnu zgradu u centru Banjaluke, te registrovanu i benzinsku pumpu u banjalučkom naselju Kumsale.

„Ekvator“ je u procesu privatizacije preuzeo “Viskozu”, njenu nekadašnju zgradu u krugu “Incela”, kao i hotel “Slavija” u strogom centru Banjaluke, objavio je CAPITAL i Nezavisne novine u okviru serije tekstova o tome kako je uništena privreda u procesu privatizacije.

Pomenutu zgradu „Ekvator“ je preprodao institucijama RS. U njoj su danas smješteni Inspektorat RS, Agencija za upravljanje oduzetom imovinom i “Službeni glasnik RS”.

Republička uprava za inspekcijske poslove RS pokrenula je 2016. godine sudski spor u kojem od firme „Ekvator“ traži naknadu od 181 hiljadu KM za nekvalitetno izvedene radova na zgradi u krugu “Incela” koju je Inspektorat platio blizu 10 miliona KM ili oko 3,2 hiljade KM po kvadratu.


Izvor: capital.ba