Poslednji otpori džihadista: Iračani preuzeli kontrolu nad važnim uporištem ISIS-a (Video)

Poslednji otpori džihadista: Iračani preuzeli kontrolu nad važnim uporištem ISIS-a (Video)

Iračka vojska je danas objavila da je zauzela centar grada Tal Afar, gde se nalazi tvrđava iz otomanskog perioda, jednog od poslednjih uporišta Islamske države u Iraku.

- Antiterorističke jedinice su oslobodile četvrti Citadele u Tal Afaru. Podigli su iračku zastavu na njoj - rekao je general Abdelamir Jaralah, šef vojnih operacija u Tal Afaru.

 

Posle tog napredovanja policija i antiterorističke jedinice su objavile da je njihova misija ispunjena. Jaralah je rekao da su snage na zapadnom i južnom frontu "završile svoju misiju u Tal Afaru".

Navedeno je da se borbe nastavljaju u području al-Ajadiea, na severu Tal Afara, i okolini gde još postoje džepovi otpora.

Taj grad prethodnih nedelja bio meta iračkih i koalicionih aviona.

Iračani su danas zauzeli brojne četvrti Tal Afara.

 

Tal Afar, grad koji je pre dolaska Islamske države imao 200.000 stanovnika, ključan je za ofanzivu protiv džihadista i u Iraku i u Siriji, jer se radi o jednoj od tačaka za prenos oružja i ljudstva samozvanog kalifata.

Posle Tal Afara, očekuje se da Bagdad pokrene ofanzivu na Havidžu, 300 kilometara severno od Bagdada. Islamska država se još drži i u zapadnoj provinciji Anbar.

 

Foto: Profimedija

Izvor: Beta/Blic