Poslije intervencije ruske policije: Bioskop -Pionir- otkazao projekcije -Smrti Staljina-

Poslije intervencije ruske policije: Bioskop -Pionir- otkazao projekcije -Smrti Staljina-

Moskovski bioskop koji je danas prikazao francusko-britansku komediju "Smrt Staljina", uprkos zabrani tog filma u Rusiji, objavio je da otkazuje naredne projekcije poslije intervencije policije.

"Dragi prijatelji, iz razloga koji ne zavise od nas, bioskop 'Pionir' je primoran da otkaže projekcije filma 'Smrt Staljina' počevši od 27. januara", saopštio je bioskop na svom sajtu.

Ljudi koji su već kupili karte će dobiti novac nazad.

Rusko ministarstvo kulture je juče zaprijetilo "administrativnim gonjenjem" bioskopima koji odluče da prikazuju komediju kojoj je dozvola za prikazivanje ukinuta u utorak, dva dana prije premijere u Rusiji.

Bioskop 'Pionir' je danas ipak organizovao više projekcija filma reditelja Armanda Janućija, koji su ruski filmski radnici i političari ocijenili kao "ekstremistički".

Poslije prve jutarnje projekcije, šest policajaca je došlo u bioskop, ispitalo više zaposlenih i slikalo ekran kompjutera na biletarnici gdje je "Smrt Staljina" bio naveden na spisku filmova.

Ruski reditelji, poslanici i političari su film pogledali u ponedjeljak u organizaciji ministarstva kulture i potom potpisali apel ministru Vladimiru Medinskom u kom su zatražili zabranu "ekstremističke" komedije koja "napada ruske nacionalne simbole".

Jedan od potpisnika apela, Mihail Mjagkov iz Ruskog društva za vojnu istoriju, naveo je da je film "provokacija protiv moderne Rusije".

"Mislim da je Ruse još uvijek strah da se tome smiju", rekla je 64-ogodišnja Olga Ganuškina, jedna od onih koji su pogledali film u 'Pioniru'.

"U suštini, to nije komedija, to je tragičan film. Ali, pošto je sudbina naše zemlje prilično tužna, navikli smo da se smijemo kroz suze", naveo je Roman Leng (25), drugi gledalac.

"Smrt Staljina" je zabranjen za mlađe od 18 godina i u burlesknom maniru se bavi borbom među ljudima bliskim Staljinu poslije njegove smrti 1953.


Izvor: Beta