Potvrđena i treća optužnica Zdravku Mamiću, moglo bi mu se suditi u odsustvu

Potvrđena i treća optužnica Zdravku Mamiću, moglo bi mu se suditi u odsustvu

Odbjeglom Zdravku Mamiću potvrđena je i treća optužnica, koja ga tereti da je s računa Dinamo Zagreba u Klagenfurtu podigao 2,2 miliona eura i trošio ih za svoje potrebe. 

Tako je odlučio Županijski sud u Osijeku. Ali, Mamiću se neće za to suditi zasebno, jer je taj predmet odmah danas spojen s drugom optužnicom, ranije potvrđenom, pa će se voditi jedinstven postupak. Dok je u trećoj optužnici sam Zdravko Mamić, u drugoj su, podsjetimo, i imena njegovog brata Zorana te sina Marija Mamića, zatim Damira Vrbanovića, Nikija Artura Vuksana (Nikky Arthur), Igora Krote i Sandra Stipančića. 

Ta optužnica ovu sedmoricu tereti za zločinačko udruženje u sklopu kojeg su iz Dinama izvukli najmanje 20 miliona eura. 

Kako se po trećoj optužnici i ne može tražiti izručenje iz BiH, a po drugoj je optužnici tamošnje pravosuđe nedavno odbilo predati Mamića Hrvatskoj, sve su prilike da će mu se suditi u odsustvu. 

– Potvrđena je optužnica Županijskog državnog tužilaštva u Zagrebu zbog zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju. Odbijen je prijedlog odbrane da se iz spisa izdvoje dokazi prikupljeni tokom istrage kao nezakoniti – saopćio je portparol osječkog suda Miroslav Rožac. 

Mamićev advokat Veljko Miljević komentirao je da se na osječkom sudu pravo tumači drugačije nego kako bi trebalo i kako to piše u zakonu. Tvrdi da se za krivično djelo iz treće optužnice i ne može suditi u Hrvatskoj, jer je počinjeno, kako se tereti, u Austriji. Dva dana ranije pred istim sudom poručio je da će, ako optužnica ipak bude potvrđena, otići u penziju. 

– Ja o penziji sve intenzivnije razmišljam posljednjih 15 dana. U svim oblicima kad postoji mogućnost primjene kaznenog zakonodavstva Republike Hrvatske, za razne varijacije djela, neće biti suđenja i nemoguće je protezati jurisdikciju, tj. pravo sudbenosti Republike Hrvatske ako je počinitelj nedostupan pravosudnim tijelima naše zemlje – istakao je Miljević.

Objasnio je i da potvrđivanje treće optužnice ne mijenja ništa u pogledu Mamićevog izručenja.

– Po drugoj optužnici, izručenje se ne može izvršiti, jer je situacija kao u prvoj. Dakle, radi se o kaznenom djelu protiv privrede, a za to djelo ni Hrvatska ni BiH ne izručuju svoje državljane. Po drugoj je optužnici mogao biti izručen, da su postojale dodatne pretpostavke za to, jer je tamo riječ o formiranju zločinačkog udruženja, što jeste djelo iz Ugovora o pravnoj pomoći između Republike Hrvatske i BiH – obrazložio je Miljević.

Ali, bez obzira na to što je Mamićeva adresa trenutno u Međugorju, novo suđenje ipak neće izbjeći.

– Kada formalno stigne odluka ministra i Vrhovnog suda BiH da ga neće izručiti, dakle da je tijelima pravosuđa u Hrvatskoj on nedostupan, uslijedit će, vjerovatno, i prijedlog da mu se sudi u odsustvu – izjavio je sudija Miroslav Rožac.

Mamića treća optužnica tereti da je, ukratko, otvorio račun Dinama u Austriji, na koji je “sjedao” novac od prodaje igrača, pa tako i, primjerice, od prelaska Danijela Šarića u Panatinaikos. Taj mu je račun kasnije, slikovito rečeno, služio kao privatni bankomat. Podigao je, tvrde tužilac, 2,2 miliona eura i koristio ih zatim za lične potrebe. U trećem sudskom postupku nije riječ o USKOK-ovom predmetu, za razliku od prethodna dva. Odbrana je zato tražila da se iz spisa uklone dokazi koje je skupio USKOK “jer on nije nadležan za taj postupak pa su dokazi nezakoniti”. Sud je to odbio, a Miljević je na to najavio žalbu. Branilac se slaže s odlukom o spajanju postupaka. 

Izvor: avaz.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks