Poziv Trampu da interveniše kod Vlade Crne Gore

Poziv Trampu da interveniše kod Vlade Crne Gore

Episkop istočnoamerički Srpske pravoslavne crkve Irinej pozvao je američkog predsednika da kod Vlade Crne Gore "interveniše" zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

Episkop Irinej je pozvao predsednika Trampa da Vladi CG poruči da "pod hitno prestanu i odustanu od progonstva koje čine po verskoj osnovi, i od oduzimanja, vekova starih, bogomolja" SPC-a u toj zemlji.

"Želimo privoleti Vašu hitnu pažnju na oštru zloupotrebu verskih sloboda i prava na posed imovine u Republici Crnoj Gori. Nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Zakon o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, došlo je do brutalnog sukoba s miroljubivim hrišćanskim pravoslavnim demonstranatima, koji su samo želeli da zaštite svoje svetinje od nasilnog otimanja", rekao je episkop Irinej u pismu predsedniku SAD.

Kako prenosi portal Sabornik, on je naveo da se "stiče utisak da je ovaj zakon samo izgovor za konfiskaciju verskih objekata SPC", koja je prisutna u Crnoj Gori osam vekova, a što bi značilo gubitak verskog nasleđa i kulturne baštine.

"Gospodine predsedniče, velikodušno ste učinili versku slobodu glavnim prioritetom Vaše spoljne politike. U ime naših vernika, srpsko-američkih građana i stanovnika SAD, pozivamo Vas, vašu vladu i njene institucije, kao i sve nevladine sektore koji nadgledaju međunarodnu versku slobodu i ljudska prava, da intervenišu kod Vlade Crne Gore, da pod hitno prestane i odustane od progonstva koje čini po verskoj osnovi, i od oduzimanja vekovima starih bogomolja”, istakao je vladika Irinej.

U Njujorku se juče kod crkve Svetog Save na Menhetnu okupilo nekoliko desetina građana kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

Izvor: Tanjug

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks