-Pravda za Davida- 463.dan: Majka Suzana na sastanku sa Vigemarkom i 28 predstavnika EU (Video)

-Pravda za Davida- 463.dan: Majka Suzana na sastanku sa Vigemarkom i 28 predstavnika EU (Video)

Miran i dostojanstven 463.skup Pravda za Davida i večeras je održan u Banja Luci, a oni koji se okupljaju više od 15 mjeseci imaju samo jedno pitanje - Ko je ubio Davida...

"Mi znamo svoj put, znamo ko smo i šta smo, jednog dana neće nas moći pogledati u oči ni vlast, ni opozicija, ni Lukačeva policija...", poručio je "pravdaš" Marko.

Čula se večeras Davidova pjesma "Klinac u Getu", koja govori gdje živimo godinama i pod kojim strašnim ponižavanjima i uslovima koje je nametnula ova vlast.

"Pokradu izbore i onda se iživljavaju nad narodom, omladinom, djecom, strašno, a  ko nas proganja, oni koji osvajaju vlast na izborima brutalnim krađama i siledžistvom, strahota, narode moj...", prokomentarisao je stanje u Banja Luci i RS i BiH jedan od prisutnih večeras na skupu.

"Svi koji su stali uz Davora na Trg dali su obećanje da će ostati sa njim do kraja! Neki su odustali, ali ima nas nekolicina koja ne odustaje i dan danas posle 563 dana. Ono što nas krasi svih ovih dana je mir i dostojanstvo, a takvi ćemo biti do kraja", rekao je član Grupe "Pravda za Davida" od prvog dana diplomirani pravnik Marko Mikić, naravno u Getu ne može biti, a da  nije nezaposlen.

Članovi Grupe "Pravda za Davida" dok ovo javljamo imaju značajne sastanke sa  gospodinom Vigemarkom i predstavnicima 28 država EU.

Na sastanku su majka Suzana i Ozren Perduv, koji je danas imao sastanak i sa ambasadorkom Njemačke, ali je bio i u Kancelariju OHR-a u Banja Luci gdje je predao pismo za gospodina Incka i peticuju za smjenu Milana Tegeltije, kojeg stranke u sudskim procesima  "potkivaju" hiljadama KM-ova.

Oni od gospodina Valentina Incka traže sljedeće informacije:

Da li je za proteklih 15 mjeseci, od kada se svjetska javnost intenzivno i na nivou najpoznatijih medija bavi nezakonitom represijom državnog aparata nad „Pravdom za Davida“, kao zajednicom i pojedinačno, preduzeo bilo kakve mjere ili radnje suzbijanja protivpravnog napada, te zaštite napadnutog civilnog stanovništva i društva uopšte?

Namjerava li u narednom periodu preduzeti mjere i radnje u domenu svojih ovlaštenja na planu zaštite civilnog stanovništva, sprečavanja aktuelne nezakonite represije u očiglednoj kriminalnoj namjeri produkovanja „prisilnog nestanka“ civilne zajednice „Pravda za Davida“ kao takve, odnosno nezakonitosti zabranjenih Ustavom BiH i Konvencijom protiv torture i drugih surovih, nehumanih ili ponižavajućih tretmana ili kažnjavanja (1984)?

Takođe su predali i više od 100 potpisa građana koji trpe posljedice od stane vlasti samo zbog toga što podržavaju porodicu Dragičević u borbi za istinu o stradanju njihovog sina Davida.

“Gospodine Incko, na raspolaganju imate pravne instrumente i u mogućnosti ste da zabranite radnje protivpravnog napada na nas, da smjenama i zabranama spriječite pojedince u teškim zloupotrebama državno-represivnog aparata protiv civilnog stanovništva, pa sve do traženja međunarodnog političkog reagovanja zbog teških i masovnih kršenja zajamčenih prava i osnovnih ljudskih sloboda“, navodi se u molbi.

Grupa „Pravda za Davida“ zatražila je i zvanični sastanak sa Inckom, sa željom da ga detaljno informišu o svim dešavanjima koja se tiču ove neformalne grupe građana. Kako kažu, nadaju se konkretnom odgovoru i zaštiti od strane Visokog predstavnika u BiH.

Majka Suzana - Predstavnici EU su svjesni represije koja se vrši nad Grupom "Pravda za Davida" i narodom od policije ovdje

Ja sam sada bila na sastanku sa visokim predstavnikom EU Vigemarkom i delegacijom EU.

Rekli su nam da su upoznati sa svim šta se dešava sa Grupom "Pravda za Davida".

Rekli smo kako stvari stoje, oni su nam dali punu podršku. Rekli su da će korak po korak da urade sve što je u njihovoj moći.

Nama je bitno da oni znaju šta se ovdje dešava i da su svjesni represije koju policija vrši ovdje nad narodom. A, potvrdili su nam na sastanku da su dobro upućeni u situaciju i da znaju mnogo toga.

Ozren Perduv je nakon svih sastanaka danas rekao da je "ambasadorka Njemačke saopštila da je nevidjeno šta se radi Grupi "Pravda za Davida" u BiH. Ona se divi našoj borbi i kazala je da ima mnogo toga što rade, ali ne žele u javnosti to da govore. Ona nam je dala punu podršku i ubijedjena je da će mnoge stvari koje smo pokrenuli uroditi plodom".

"Predali smo i dokument "Zaštita od torture" i tražili sastanak sa gospodinom Inckom. Medjunarodna zajednica djeluju konkretno, ali sada ne želi da govori o detaljima...", rekao je Ozren Perduv i dodao:

"Da mi je neko prije godinu dana rekao da će doći dan kada ću ujutru da se sastanem sa ambasadoricom Njemačke, a naveče sa visokom delegacijom EU, rekao bih mu da nije u redu nešto sa njim. Međutim, desilo se. Kamo puste sreće da do svega ovoga nije došlo. Jedna stvar daje nadu - stranci sve prate, cijene sve ono što je neformalna grupa građana "Pravda za Davida" uradila. Cijene taj mirni "neviđeni" bunt. Pozivaju na sastanke. Žele da čuju i našu stranu priče. Ako ništa, makar im hvala na tome".

A mi idemo dalje! Pravda za Davida! Idemo do kraja! Nema predaje i sutra veče na istom mjestu, i tako svako veče dok se ne saopšte imena ubica i nalogodavaca ubistva našeg Davida...!

Pravda za Davida!

VIDEO:

 

VIDEO:

Izvor: Infomedia Balkan