-Pravda za Davida- 474.dan: Zapaljene svijeće za Davida na ušću Crkvene - Potresan govor majke Suzane (Video)

-Pravda za Davida- 474.dan: Zapaljene svijeće za Davida na ušću Crkvene - Potresan govor majke Suzane (Video)

Majka Suzana Radanović, sestra Teodora, Hrabri i prkosni Banjalučani i članovi Grupe "Pravda za Davida", okupili su se danas u 18.časova na ušću Crkvene u Vrbas, gdje je krajem marta prošle godine pronadjeno izmučeno tijelo Davida Dragičevića i za njegovu dušu zapalili svijeće, nakon što im to nisu dali da urade u Hramu Hrista Spasitelja.

Došlo neko crno vrijeme da popovi ne daju ni svijeću zapaliti u crkvi... Pomozi Bože narodu... spasi pamet popovima... 

"Skupili smo se na ušću Crkvene na mjestu gdje je pronadjeno beživotno tijelo Davida Dragičevića i zapalili svijeću za njegovu dušu. U ovom trenutku teško je govoriti o bilo čemu", rekao je "pravdaš" Marko.

Hrabri  Ljudi su se dogovorili da se svake nedjelje dodje na ušće Crkvene u Vrbas da se zapale svijeće za Davida, jer on više nema grobno mjesto u Banja Luci, nego je ekshumiran i ponovo sahranjen u Beču, u Austriji. Mjesto na ušću Crkvene u Vrbas, je jedino mjesto koje podsjeća na tugu kada je pronadjeno beživotno Davidovo tijelo.

Mjesto gdje je pronadjeno Davidovo tijelo večeras je bilo prekriveno crnim najlonom na kome su bile crvene ruže, a pored je bio svijećnjak u obliki srca, u kome su prisutni palili svijeće za Davida.

"Svijeće su zapaljene i za oca Davora, kojeg je zločinački režim protjerao iz države, kao i za sve Vas koji ne možete sada u ovom trenutku biti sa nama ovdje na ušću Crkvene u Vrbas", poručio je Marko i dodao da su zapaljene svijeće za sve dobre ljude koji podžavaju Grupu "Pravda za Davida".

"Pravda za Davida mora doći", poručio je "pravdaš" Marko.

Najaktivniji član Grupe "Pravda za Davida" Ozren Perduv se obratio prisutnim kojima je objasnio da su danas na ušću Crkvene u Vrbas, jer je proteklo dva mjeseca, a da nisu dobili nikakav odgovor od gradske uprave Banja Luka i Uprave Voda RS da postave obilježje koje će sjećati na Davida i njegovu surovu smrt, na mjestu gdje je nadjeno njegovo izmučeno beživotno tijelo. 

"Hvala svima na ovako velikom skupu. Hvala Vam u ime majke Suzane kojoj je u ovom trenutku veoma teško, jer ovdje nikada nije bila. Podsjećam da smo 7.aprila bili ovdje, jer nije bilo groba Davidovog. Tražili smo od gradske uprave da postavimo obilježje za ubijenog Davida. To smo tražili i od Uprave Voda Srpske, ali odgovor nismo do sada dobili", rekao je Ozren i dodao:

"Njihove namjere su jasne da prebacuju odgovornost jedni na druge. Mi smo 7.aprila napravili srce od kamena, posadili cvijet prkos i dvije dunje, kao i sliku Davidovog srca na stablu... 8. aprila su nam dali rok da sve uklonimo, mi na to nismo pristali i uputili smo žalbu, 10.aprila su sve uklonili, i kamenje i dunje i sve što je bilo sem Davidovog srca na stablu. Mi smo pozivali na mir i dostojanstvo i tako radimo i danas. Od 12.maja do danas nema odgovora na žalbu koju je podnio naš advokat, znači ni nakon dva mjeseca, tako će advokat u ponedeljak podnijeti tužbu zbog toga".

Ozren je dodao i da advokat Feraget traži da se dodje do sudnice. Nama je Sud važan da počne proces, a tada će se pokrenuti sve."TI" nam je pomogao mnogo u svemu ovome. Ušli smo u jednu pravnu bitku u kojoj ćemo istrajati", poručio je Ozren i najavio:

"Ovdje mora biti obilježje za Davida Dragičevića, jer je njegovo tijelo ovdje nađeno... Učinićemo sve da ovdje bude adekvatno obilježje koje će podsjećati na sve što se desilo Davidu Dragičeviću".

Nakon toga se čula Davidova pjesma "Klinac u Getu" koju su pjevali svi prisutni.

Majka Suzana - Ovdje nema pravde

Majki Suzani je bilo veoma teško jer je prvi put došla na mjesto gdje je nadjeno izmučeno tijelo njenog sina Davida, kojeg je devet mjeseci nosila ispod srca.

Majka Suzana se svima zahvalila, kroz suze, što su prisutni svaki dan sa porodicom Dragičević i dijele njihovu bol za ubijenim sinom Davidom.

"Što se tiče obilježja, to bi bilo ne samo za Davida, nego i obilježje sistema i šta je taj sistem u stanju da uradi od naše djece, ne u ratu, nego u miru, i da nikom ne odgovaraju, neće nikada ni odgovarati, jer ovdje pravde nema, drago mi je da znate istinu, a pravde ovdje nema niti ćemo je ikada dobiti", u suzama je izgovorila majka Suzana.

"Oprosta i zaborava nema", pručio je "pravdaš" Marko.

Predloženo je da se i jedan dan u godini proglasi "Davidov dan" i taj predlog da se uputi UN-u.

VIDEO:


Video/Foto: Marko Mikić
Izvor: Infomedia Balkan