-Pravda za Davida- 503.dan: -Dani prolaze, a policija i tužilaštvo nemaju odgovore na pitanje ko je ubio Davida- (Video)

-Pravda za Davida- 503.dan: -Dani prolaze, a policija i tužilaštvo nemaju odgovore na pitanje ko je ubio Davida- (Video)

Hrabri građani Banja Luke predvodjeni članovima Grupe "Pravda za Davida" i večeras su došli u parkić da još jednom daju podrušku ocu Davoru i majki Suzani Radanović u borbi za istinu i pravdu za ubijenog sina Davida.

"Dani prolaze, evo prolazi i ovaj 503-i dan, a policija i tužilaštvo ne odgovaraju na samo jedno naše pitanje: Ko je ubio Davida?

I danas je Banja Luka - Geto o kojem je David pisao u svojim pjesmama prije nekoliko godina. Dosta je bilo ubijanja mladih ljudi, tražimo istinu i pravdu", rekao je večeras u parkiću "pravdaš" Marko Mikić.

"Crnilo i tišina je već 503 dan u Banja Luci. Ljudi nema nigdje, sve je pusto... Ali mi ne odustajemo, i dalje smo tu da damo podršku ocu Davoru i majki Suzani i imqamo samo jedno pitanje: Ko je ubio Davida?," dodao je Marko.

"Pravda za Davida. Pravda za Suzaninog i Davorovog sina Davida. Pravda za drago dijete", bila  je jedna od poruka večeras.

I sutra u isto vrijeme i na isto mjestu, jer državni organi ne rade svoj posao. Ne hapse ubice i nalogodavce, jer ih neki iz vlasti štite punih 503-i dana, a mi samo tražimo da kažu: Ko je ubio Davida?

Večeras se ponovo čula Davidova pjesma "Klinac u Getu" .

Pravda za Dženana - U Velikoj aleji u nedelju 11. avgusta memorijalna šetnja za Dženana Memića
  
U nedjelju 11. avgusta s početkom u 20 sati u Velikoj aleji biće održana memorijalna šetnja u znak sjećanja na ubijenog mladića Dženana Memića. Tog dana on bi napunio 25 godina. 

Iako je prvobitno bilo planirano održavanje Druge noćne utrke kao što je to bilo prošle godine, porodica Memić je zbog obilježavanja Kurban-bajrama odlučila organizirati memorijalnu šetnju. 

Porodica, prijatelji i građani koji podržavaju borbu porodice Memić u otkrivanju istine o Dženanovoj smrti okupit će se u nedjelju u Velikoj aleji kod spomen-obilježja "Ranjeni kamen". Simboličnim puštanjem 25 balona u zrak i na taj način bit će mu odata počast. 

Podsjećamo, slučaj ubistva Dženana Memića nije rasvijetljen ni više od tri godine nakon njegove smrti. Sudski postupak koji se vodio protiv Ljube i Bekrije Seferovića za saobraćajnu nesreću okončan je prvostepenom oslobađajućom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu. Vrhnovni sud FBiH uvažio je žalbu Tužilaštva KS, te je presuda ukinuta i počelo je novo suđenje. Izvršeno je i treće saobraćajno vještačenje, a vještaci saobraćajne struke bili su na licu mjesta zajedno sa medicinskim vještakom. 

Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, a u noći 8. februara 2016. godine s njim u društvu je bila Alisa Mutap koja je također zadobila povrede. Tokom sudskog procesa samo jednom se pojavila kao svjedok. 

Tužilaštvo BiH otvorilo je predmet o ubistvu Dženana Memića, a do sada je salušano više svjedoka. Očekuje se da Tužilaštvo BiH otvori i istragu kako bi se utvrdilo ko je sve učestvovao u sakrivanju istine o smrti tada 21-godišnjeg Dženana Memića i pod kojim okolnostima je zadobio povrede od kojih je preminuo 15. februara 2016. godine. 

VIDEO:

Foto/Video: Marko Mikić

Izvor: Infomedia Balkan/Patria