-Pravda za Davida- 561.dan: -Još jedan korak sa ulice do sudnice - Ćaćina je poslednja- (Video)

-Pravda za Davida- 561.dan: -Još jedan korak sa ulice do sudnice - Ćaćina je poslednja- (Video)

I večeras su se članovi Grupe "Pravda za Davida" okupili u parkiću da daju još jednom podršku ocu Davoru i majki Suzani Radanović u borbi za pravdu za ubijenog sina Davida.

Mirno i dostojanstveno imali su i večeras samo jedno pitanje za policiju, tužilaštvo i odnarodjenu vlast: "Ko je ubio Davida"?

Istraga se ne pokreće, predmet je u ladici, pa ne može biti ni odgovora na pitanje: "Ko je ubio Davida"?, ni poslije 561.dana.

Čekaju se dvije ključne stvari u slučaju Dragičević, jedan je da predmet predje u nadležnosti Tužilaštva BiH iz Okružnog tužilaštva u Banja Luci i tužioca Lepira.

Druga ključna stvar koja se čeka je izvještaj uglednog njemačkog pravnika, ambasadora gospodina Pribea.

Svako veče u parkiću Grupa "Pravda za Davida" napravi po jedan mali korak, ali važan na putu sa ulice do sudnice i pravde za Davida.

I sutra u isto vrijeme, na istom mjestu! Idemo do kraja! Nema predaje! Ćaćina je poslednja u sudnici...!

Pravda za Davida!

Ozren Perduv za BUKU je prokomentarisao uklanjanje srca: Sve su pobacali, i cvijeće i svijeće i Davidovu sliku...

Članovi grupe Pravda za Davida jučer su ponovo uredili mjesto kod ušća Crkvene u Vrbas, na mjestu gdje je pronađeno tijelo Davida Dragičevića. Povodom Miholjskih zadušnica oni su zapalili svijeće i položili cvijeće.

Međutim jutros ničega više nije bilo.

Ozren Perduv iz grupe Pravda za Davida izjavio je za BUKU kako su juče uredili i srce koje je utisnuto u zemlju na tom mjestu. 

"Nažalost, jutros nas je zatekao ružan prizor - neko je sve uklonio i pobacao. I cvijeće i svijeće i Davidovu sliku. Taj neko ne može biti niko drugi do komunalna policija. Ovo na žalost nije prvi put i ovo što radi komunalna policija smatramo u najmanju ruku nerazumnim potezima. Sramotnim za naš grad" izjavio je on.

Dodaje kako sve ovo, nažalost, nijemo posmatra i gradonačelnik našeg grada. 

"Mi odustati nećemo. Naše sredstvo borbe jeste mir, dostojanstvo, svijeća, cvijet. Tako je i bilo. Tako će i ostati. Protiv prvog rješenja od strane komunalne policije iz aprila ove godine kojim se naređuje NN licu da ukloni cvijeće, svijeće i stabla dunje sa tog mjesta pokrenut je upravni spor pred Okružnim sudom u Banjaluci. Vidjećemo šta će Sud reći na sve to" izjavio je Perduv za BUKU.

David Dragičević je nestao 18. marta 2018. godine. Pronađen je mrtav na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u centru Banjaluke šest dana kasnije. 

Davidova smrt i konferencija MUP-a pokrenuli su višemjesečne protestne skupove „Pravda za Davida” na banjalučkom Trgu Krajine. Davidovi roditelji od samog početka tvrde da Davidova smrt nije bez elemenata krivičnog djela već da se radi o ubistvu.

Okružno tužilaštvo nakon tri mjeseca vršenja predistražnih radnji, dana 28. juna 2018. donosi naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje za ubistvo.

Višemjesečni protesti Pravde za Davida kulminirali su tokom održavanja tri velika skupa u Banjaluci, kada su su okupile desetine hiljada građana. Posljednji veliki skup održan je 5. oktobra, dva dana prije izbora u BiH.

Protesti Pravde za Davida na Trgu Krajine okončani su 25.12.2018. godine hapšenjem Davora Dragičevića i čišćenjem Trga Krajine. Par dana protesti se održavaju spontano, šetnjama banjalučkim ulicama, predvođeni Davorom Dragičevićem. 

Posljednja šetnja održana je 30.decembra a razbijena je policijskom akcijom u kojoj je privedeno nekoliko lica. 

Kako su i ranije obećali, Davidovi roditelji vrše ekshumaciju Davidovih posmrtnih ostataka 12. marta 2019.godine a David svoj posljednji smiraj pronalazi na groblju u austrijskom Wiener Neustadtu, predgrađu Beča.
 

VIDEO:

 

Video: Edvin Kuč

Izvor: Infomedia Balkan

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks