-Pravda za Davida- 703.dan: Ozren otkrio detalje i najavio krivične prijave protiv policajaca (Video)

-Pravda za Davida- 703.dan: Ozren otkrio detalje i najavio krivične prijave protiv policajaca (Video)

I večeras je po nevremenu, jakoj kiši i susnježici održan skup "Pravda za Davida" u znak podrške ocu Davoru i majci Suzani u borbi za pravdu za ubijenog sina.

"Pravdaši" su poručili da ih ni kiša, ni snijeg, ni nevrijeme ne može spriječiti da svako veče budu u parkiću pored hrama da traže pravdu za Davida.

Mirno i dostojanstveno i večeras su pitali policiju, tužilaštvo i odnarođenu vlast: "Ko je ubio Davida"?

Poručili su da neće odustati, da se neće predati, da će ići do kraja, jer znaju svoj put.

Ozren je i večeras govori o sudskim procesima koji su u toku i glupostima policajaca koji svjedoče na tim procesima.

Danas je bio vrhunac gluposti, jer su službenici policije tvrdili za dvije gospodje da su ispred hrama uzvikivale riječ -Pravda-, a one ustvari tog dana nisu ni bile u porti Hrama, nego na poslu i na proslavi mature djeteta svog prijatelja.

Pogledajte i poslušajte Ozrenovu izjavu od 8.minute i 30 sekunde u video prilogu na kraju teksta. 

Sutra se nastavljaju suđenja.

"I sutra na istom mjestu, u isto vrijeme! Nema predaje, nema odustajanja! Idemo do kraja!

Pravda za Davida!"

Ombudsman reagovao nakon osam mjeseci

Institucija Ombudsmena Bosne i Hercegovine je utvrdila da je policija onemogućila rad novinara eTrafike tokom izvještavanja o aktivnostima grupe Pravda za Davida 18. juna 2019. godine i ocijenila je njihovo postupanje kao ometanje vršenja dužnosti novinara.

Podsjećamo, tokom praćenja aktivnosti grupe, policijski službenici su legitimisali novinarku Vanju Stokić i fotoreportera Stefana Lazića, nakon čega su im prijetili privođenjem i prekršajnom prijavom.  Stokić je prilikom legitimacije pokazala svoju novinarsku akreditaciju, a Lazić ju je već imao okačenu na vidljivom mjestu.

MUP RS tvrdi da Stefan Lazić akreditaciju uopšte nije imao, ali je pregledom snimka koji je priložen uz žalbu, institucija Ombudsmena BiH utvrdila da je Stefan Lazić na majici imao zakačenu karticu, premda nije jasno da li riječ o akreditaciji ili o nekoj drugoj vrsti kartice. Tvrde da im odgovor MUP-a, da Lazić uopšte nije imao akreditaciju, nije jasan.

Institucija Ombudsmena je nakon analize slučaja zaključila da Vanja Stokić nije imala istaknutu akreditaciju ali da ju je na zahtjev policijskih službenika odmah pokazala pa im nije jasno zbog čega su službenici MUP-a RS zahtjevali od novinara da napuste mjesto događaja i prijetili oduzimanjem slobode i izdavanjem prekršajnog naloga.

“Ombudsmeni su stava da su policijski službenici, u skladu sa članom 32 Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima imali pravo da legitimišu i provjere identitet novinarke Vanje Stokić, a posebno iz razloga što imenovana nije imala istaknutu novinarsku akreditaciju iz koje je moguće zaključiti da se radi o novinarki. Međutim, ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine ne nalaze opravdan razlog zbog kojeg su nakon utvrđenog identiteta policijski službenici naredili podnosiocima žalbe Vanji Stokić i Stefanu Laziću da napuste javni prostor i zašto im je prijećeno izdavanjem prekršajnog naloga i lišavanjem slobode ukoliko ne postupe po naređenju. Zbog navedenog postupanja policijskih službenika podnosioci žalbe, odnosno imenovani novinari, su lišeni mogućnosti obavljanja radnog zadatka, praćenja i snimanja okupljanja neformalne grupe građana Pravda za Davida, a zbog čega je podnositeljica žalbe Vanja Stokić podnijela krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu Banja Luka”, istaknuto je u preporuci koju je Institucija donijela u februaru ove godine.

U dokumentu se dalje navodi i da, nakon analiza odgovora Ministarstva unutrašnjih poslova RS i Udruženja novinara BH Novinari, “zaključuju da iz oba odgovora proizilazi da novinari trebaju imati istaknute novinarske akreditacije kako bi policija mogla znati da se radi o novinarima i kako bi se izbjegle situacije i nesporazumi kao u navedenom slučaju”.

eTrafika je podnijela i krivičnu prijavu protiv ovih policajaca, ali je Tužilaštvo donijelo naredbu o nesprovođenju istrage.

VIDEO:

VIDEO:

 

Foto/Video: Edvin Kuč

Izvor: Infomedia Balkan /eTrafika.net

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks