-Pravda za Davida- pisala Incku i pitaju ga: -Šta ste uradili do sada i šta planirate ubuduće-?

-Pravda za Davida- pisala Incku i pitaju ga: -Šta ste uradili do sada i šta planirate ubuduće-?

Predstavnici grupe “Pravda za Davida” posjetili su danas banjalučku kancelariju Visokog predstavnika u BiH, gdje su predali molbu za odgovore na dva pitanja.

Oni od Valentina Incka traže odgovore na pitanje – Da li je za proteklih 15 mjeseci preduzeo bilo kakve mjere ili radnje suzbijanja protivpravnog napada, te zaštite napadnutog civilnog stanovništva i društva uopšte?

Osim toga, pitali su ga namjerava li u narednom periodu preduzeti mjere i radnje u domenu svojih ovlaštenja na planu zaštite civilnog stanovništva, te sprečavanja aktuelne nezakonite represije, odnosno nezakonitosti zabranjenih Ustavom BiH i Konvencijom protiv torture i drugih surovih, nehumanih ili ponižavajućih tretmana ili kažnjavanja (1984)?

Oni su takođ predali i više od 100 potpisa građana koji trpe posljedice od stane vlasti samo zbog toga što podržavaju porodicu Dragičević u borbi za istinu o stradanju njihovog sina Davida.

– Gospodine Incko, na raspolaganju imate pravne instrumente i u mogućnosti ste da zabranite radnje protivpravnog napada na nas, da smjenama i zabranama spriječite pojedince u teškim zloupotrebama državno-represivnog aparata protiv civilnog stanovništva, pa sve do traženja međunarodnog političkog reagovanja zbog teških i masovnih kršenja zajamčenih prava i osnovnih ljudskih sloboda – navodi se u molbi.

Grupa “Pravda za Davida” zatražila je i zvanični sastanak sa Inckom, sa željom da ga detaljno informišu o svim dešavanjima koja se tiču ove neformalne grupe građana. Kako kažu, nadaju se konkretnom odgovoru i zaštiti od strane Visokog predstavnika u BiH.


Izvor: Srpskainfo.com