Prevoznici i dalje u haosu - Nadležni samo obećavaju (Video)

Prevoznici i dalje u haosu - Nadležni samo obećavaju (Video)

Teška situacija na graničnim prelazima širom BiH. Kilometarske kolone ka Hrvatskoj i Srbiji. Prevoznici i dalje traže hitna rješenja, nadležni obećavaju.

Prevoznici koji čekaju na izlazak iz BiH prema Hrvatskoj i EU, na graničnom prelazu Gradiška, situaciju opisuju kao haotičnu i katastrofalnu.

O tome svjedoče svakodnevne slike i video snimci, koje vozači kamiona, ali i građani objavljuju po društvenim mrežama. Kolone kamiona u Gradišci su kilometarske, a čekanja višednevna. 

„Ovo je dotaklo dno svakog razumjevanja prema nama vozačima, prema ljudima koji sjede, dopuštena nam je kretnja u doba ovog virusa korona. Mislim da tu nismo zaštićeni nimalo od naše vlasti, naše predsjednice, predsjednika. Niko od njih nije izašao ovdje da nas obiđe, niti neko iz služenog vozila da pita šta radim, da li sam noćas ikako spavao. Neću spavati ni večeras“, kaže Siniša Jotić, vozač u firmi „Braća Ćoćkalo“ iz Mrkonjić Grada.

Samo na graničnom prelazu Gradiška, prema našim informacijama, uspostavljeno je 6 koridora na kojima prelazak čeka više od 400 kamiona. Novo čekanje im slijedi nakon ulaska u Hrvatsku, jer tamošnje vlasti zbog situacije izazvane virusom korona prvo prave konvoje od više desetina kamiona, a tek onda im dozvoljavaju kretanje. 

„Svi parkinzi kroz Hrvatsku su zatvoreni. Ne smijemo nigdje da obavimo ni prinudnu nuždu. Apsolutno ništa kroz Hrvatsku, ne smijemo nigdje stati do izlaza u Sloveniju. U Austriji policija uopšte ne zaustavlja, kamioni se više ne kontrolišu. Pustili su da se radi kako se radi. Čak je i Evropska unija donijela odluku da uopšte ne poštujemo takograf i naše pauze, već samo da se vozi. Nismo ograničeni svojim dnevnim arbajtsatom od 13 ili 15 časova. Svugdje je bolje nego ovdje sad kod nas i kod Hrvata“, pojašnjava Jotić za BN TV.

Loši uslovi rada, u trenutnoj situaciji, zahtijevaju brza i konkretna rješenja. Za prevoznike u ovom trenutku to su uvođenje 24-časovnog radnog vremena na terminalima i 24-časovnog radnog vremena svih nadležnih inspekcija.

„Da se vozačima koji su u Gradišci, koji su naši heroji, odnesu i dostave hrana i voda što nije urađeno ovih dana. Takođe tražili smo od ministra saobraćaja i veza da organizuje sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova RS, da se prekine represija nad vozačima u Gradišci, gdje se oni kažnjavaju pa čak i reketiraju. To se mora prekinuti pod hitno“, kaže predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni trasnport RS, Nikola Grbić.

Prevoznici traže i da se u rad ponovo puste granični prelazi koji su zatvoreni zbog virusa korona, jer je na taj način teret pao na nekolicinu graničnih prelaza. Očekuju pomoć i resornog ministarstva

„Da se otvore dodatni granični prelazi kao što je Izačić, Brod i Šamac, da bi se rasteretio granični prelaz Gradiška. Ista situacija je i sa GP „Rača“ u Srbiji. Onaj ko je dogovarao ovakav način sistema rada zaista je promašio i to je čisti promašaj“, naglašava predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni trasnport RS, Nikola Grbić.

„Imamo problem sa mjerama koje su susjedne države nametnule kako bi spriječile eventualno širenje koronavirusa, tako da pokušavamo da kroz razgovore dođemo do što optimalnijih rješenja“, kaže ministar saobraćaja i veza RS Đorđe Popović.

Svoja rješenja usaglasio je i Savjet ministara BiH. 

„Mi smo donijeli odluke da Carinska služba, kancelarija za veterinarstvo tamo gdje je ima, i svi inspektori koji su u nadležnosti entiteta, da moraju na graničnim prelazima gdje ima protok robe da rade 24 časa dnevno. Naravno postoji potreba da se to obezbijedi i sa suprotne strane“, poručuje predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Želje prevoznika djelimično će biti ispunjene, bar što se tiče otvaranja drugih graničnih prelaza. Iz Odjeljenja za međunarodnu saradnju i komunikacije stiglo je saopštenje da su svi kamioni koji isporučuju robu u Hrvatsku ili idu po robu u ovu državu, obavezni da koriste granične prelaze Gradina, Brod i Izačić, dok su oni koji vrše samo transport robe kroz Hrvatsku, obavezni da prelaze na graničnim prelazima Gradiška, Šamac i Bijača. Za trgovinu robe između BiH i Srbije funkcionisaće granični prelazi Rača, Vardište i Karakaj.

VIDEO:

 

Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks