Prodaja preko interneta zatvara štandove na auto-salonima

Prodaja preko interneta zatvara štandove na auto-salonima

Do frankfurtskog auto-salona ostala je jedna sedmica, a lista proizvođača koji će izostati sa ovogodišnje manifestacije, sve je duža. Neće učestvovati „Pežo“, „Infiniti“, „Džip“, „Fijat“, „Alfa Romeo“, „Micubiši“, „Volvo“ i „Nisan“. Zbirno, ovi proizvođači sa svojim modelima pokrivaju čak 20 odsto evropskog automobilskog tržišta. Proizvođači kažu da sajmovi gube svrhu i da prodaja preko interneta daje bolje rezultate.

Nemački proizvođači ostali su zatečeni bojkotom najvećeg sajma automobila na svetu - Frankfurtskog salona automobila. S druge strane, oni su prvi počeli da izbegavaju Pariski salon automobila koji je bijenalni sa frankfurtskim.

Francuske „Pežo“ i „Sitroen“ su kupili Kinezi. To su uradili i sa „Volvoom“ i „Sabom“, a od skora i „Opelom“, koji ipak neće bar ove godine preskočiti nemački sajam.

Sajam bojkotuju delimično i Japanci, a Nemci pokušavaju da spasu što se spasiti može, pa će prvi put posle mnogo godina na salonu u Frankfurtu biti kineskih firmi koje ozbiljno računaju na prodaju automobila u Evropi.

Ako se ovako nastavi ostaće samo Ženevski salon automobila kao jedini na svetu koji okuplja sve proizvođače. Očigledno je da je počeo blagi trgovinski rat Francuza, Japanaca i Nemaca za prestiž na tržištu.

Oni koji bojkotuju sajmove izračunali su da tako štede desetak miliona evra godišnje i da im je prodaja preko interneta bolja prilika da se plasiraju vozila.

Ulaganja su daleko manja za onlajn kupovinu nego da ljudi dođu na sajam, kupe ulaznicu i na kraju izgube ceo dan. Ovako se sve radi iz fotelje iz kuće, a nove automobile mogu videti kod lokalnog dilera.

Budžeti velikih firmi za reklamu iz ovih razloga sve se više sele sa televizija na internet portale i najposećenije sajtove. Ovakav reklamni trend se preslikava i kod nas i sve je više regionalnih balkanskih promocija novih modela.

Međutim, kod nas na sajam uvek dolaze svi jer su efekti prodaje pre i posle sajma veliki i od njih zavisi godišnja prodaja po brendovima.

 
Izvor: RTS