Prointer odbacuje navode vlasnika Planet Soft

Prointer odbacuje navode vlasnika Planet Soft

Kompanija „Prointer ITSS“ Banjaluka odbacila je navode vlasnika i direktora kompanije “Planet Soft” Vedrana Jarića da su uslovi u tenderu za Integrisani informacioni sistem “Šuma Republike Srpske” namješteni za „Prointer“.

Saopštenje Prointera prenosimo u cijelosti zbog teksta koji smo preuzeli s portala Capital: http://www.rtvbn.com/3964099/jaric-tvrdi-tender-suma-nastiman-za-prointer 

“Odbacujemo laži da su, kako je navedeno, uslovi u tenderu za Integrisani informacioni sistem “Šuma Republike Srpske” namješteni za Prointer, a koje je u izjavi portalu capital.ba iznio gospodin Vedran Jarić, vlasnik i direktor kompanije “Planet Soft”. 

Iako nam je praksa da ne komentarišemo postupke javnih nabavki koji su u toku, brojne nestine koje su iznijete u tom tekstu zahtijevaju odgovarajuću reakciju. Zbog toga ne možemo, a da ne zaključimo da je jedini cilj gospodina Jarića, osim direktne diskvalifikacije konkurenta na tržištu, da bez osnova izvrši pritisak na institucije i “Šume Republike Srpske” kao naručioca u fazi kada je postupak javne nabavke još u toku. 

Jasno je da nema ni jednog razloga za takvom reakcijom, jer je postupak odgođen upravo zbog žalbe jednog o ponuđača. Smatramo da se iza ovog medijskog pritiska posebnog biznis lobija, osim nervoze, krije i namjera da se očigledno plaćenim tekstovima ospori pravo drugima da sasvim transparentno učestvuju u postupku javne nabavke. Da bi se došlo do tog cilja vidljivo je da se ne biraju sredstva pa se napada Prointer, između ostalog, i tvrdnjama da nije partner SAP-a što je notorna laž, jer smo partneri i SAP-a i mnogih drugih renomiraih proizvođača softvera. 

Kako ne bismo doprinijeli stvaranju dodatnog pritiska na institucije i naručioca, o samom postupku, cijeni i uslovima ove javne nabavke nećemo iznositi detalje dok sam postupak ne bude završen. Ono što svakako želimo naglasiti je da je Prointer ITSS itekako svjestan kompleksnosti posla uspostavljanja Integrisanog informacionog sistema Šuma Republike Srpske zbog čega smo, ako dobijemo priliku, spremni da partnerski, zajedno sa drugim renomiranim kompanijama iz IT sektora odgovorno, u cilju što kvalitetnije realizacije planiranog, doprinesemo unapređenju poslovanja u tom javnom preduzeću. 

Posebno želimo da naglasimo da je u istupima povodom digitalne transformacije kojoj žele da pristupe i Šume Republike Srpske neophodno imati mnogo više svijesti o značaju  2 samog procesa, a izbjegavati neargumntovane napade kojim se samo usporava neophodan korak koji bi doprinio uspostavljanju dodatne kontrole u poslovanju. Imajući u vidu reference koje je za „Planet Soft“ iznio gospodin Jarić ne sumnjamo da će biti uspješan i na drugim tržištima, zbog čega mu želimo da ideje i planove uspješno realizuje i van Republike Srpske. 

Ipak, ne možemo da zanemarimo njegov grubi pokušaj narušavanja poslovnog ugleda kompanije Prointer ITSS zbog čega ćemo zatražiti odgovarajuću pravnu zaštitu, koja će podrazumijevati i pravnu reakciju na zanemarivanje prava na odgovor koji nismo dobili od portala capital.ba u pripremi teksta objavljenog na tom portalu, kao ni od portala koji su preuzeli taj tekst“, kaže se u reakciji Prointera.

Vlasnik i direktor kompanije „Planet soft“ Vedran Jarić u izjavi portalu Capital je rekao da je cijena od 17 miliona maraka za Integralni informacioni sistem „Šuma Republike Srpske“ prenaduvana, a uslovi u tenderu namješteni za firmu „Prointer“, zbog čega se žalio i nabavka je odgođena do rješavanja žalbe.

Jarić je naveo da su u tenderu „Šuma“ za izradu Integralnog informacionog sistema stavljeni apsurdni uslovi koje je njegova kompanija pobrojala u žalbi, te da je ubijeđen da će Kancelarija za razmatranje žalbi prihvatiti njihove argumente.

On je naglasio da su određeni uslovi navedeni tako da isključivo pogoduju kompaniji „Prointer“ iz Banjaluke i da se jednostavno niko drugi ne može takmičiti.

„To je klasično naštiman tender za firmu „Prointer“, naše je da se žalimo i vidimo šta će reći Kancelarija za razmatranje žalbi“, istakao je Jarić portalu Capital, dodajući da je „Planet soft“ partner SAP-a, koji „Šume“ planiraju da uvedu, a da „Prointer“ to nije i da će vjerovatno kupovati licence od druge firme koja je partner SAP-a.

„Vrijednost nabavke je 17 miliona maraka i to je više nego prenaduvano. Mogu garantovati da će „Planet soft“ taj posao odraditi za pet miliona maraka“, kazao je, između ostalog, Jarić tom portalu.

 

Izvor: rtvbn.com