Pseća mafija sa Balkana zarađuje milione

Pseća mafija sa Balkana zarađuje milione

S pojmom “krijumčarenje” se obično povezuju droga, oružje, ponekad ljudi. No, u međuvremenu jedan drugi oblik krijumčarenja se u Evropi razgranao i tu se obrće ogroman novac – ilegalna trgovina psima. Zarada je slična, piše Deutsche Welle.

“Ne zaboravi da pitaš odakle su”, Stefen daje posljednja uputstva svojoj prijateljici Claudiji (ime promijenjeno) prije nego što ona krene na ulicu, gdje će ilegalnim trgovcima psima postaviti zamku. Policija je već obaviještena. Claudia je već ranije u više navrata u akcijama zajedno sa Stefenom Klippsteinom glumila osobu zainteresovanu za kupovinu pasa. Uskoro će se susresti s prodavcima u berlinskoj četvrti Wedding. Ovoga puta prodaje se mali maltezer.

“Kada dam dogovoreni znak, vi brzo dolazite, ok?” pita Claudia policajce i pritom pokušava da kontroliše ruke koje joj drhte od straha. Policija i Stefen posmatraju scenu sakriveni u različitim zaklonima. Napetost rase. Tri osobe, porijeklom iz Srbije, izlaze iz velikog luksuznog auta. Oni traže 500 eura za štene koje je očigledno bolesno. Je li ono vakcinisano, to ne znaju. Nakon još nekoliko pitanja Claudia uzima psića u ruke. Nervoza je neizdrživa. Onda ona daje znak. Policajci dotrčavaju: “Policija! Uza zid!” Trgovci, očigledno spremni i na nasilje, bivaju uhapšeni.

Gotovo svakog dana Klippstein traži sumnjive oglase po internetu i alarmira policiju. I ova sumnjiva ponuda iz Berlina mu je odmah upala u oči. Njegov osjećaj da prepozna ilegalne trgovce se opet potvrdio. Uhapšeni Srbi imaju u policiji već debeli dosije.

Psi kao droga?

I tako velika akcija samo zbog jednom malog psića? Slučaj berlinskog maltezera je samo jedan od brojnih primjera ilegalne trgovine psima, koja se svakodnevno odvija u mnogim gradovima širom Evope. Milioni pasa se svake godine ilegalno transportuju po cijelom kontinentu – mnogi su bolesni, nisu vakcinisani i nemaju nikakva dokumenta o porijeklu ili su oni falsifikovani. Kupci se sistemski varaju, mnoge životinje umiru ubrzo nakon prodaje.

Pritom krijumčari zarađuju nevjerovatne sume novca. Zaštitnici životinja i pojedini političari upozoravaju da je u  profit koji se ostvari ilegalnom trgovinom pasa uporediv sa zaradom od ilegalne prodaje droga.

Renate Sommer (CDU), bivša poslanica u Evropskom parlamentu, te navode potvrđuje. U jednom intervjuu za DW ona govori o “organizovanom kriminalu” protiv kojeg se mora boriti na evropskom nivou. Da je to jedini ispravan put, smatra i Lea Schmitz, porparolka Njemačkog saveza za zaštitu životinja: “Svakako je opravdano govoriti o organizovanom kriminalu u kom se psi sistemski dopremaju ovdje u Njemačku i tu se prodaju. U jednoj studiji Evropske unije je riječ o 550.000 pasa koji se godišnje ilegalno prevoze preko granica. A to su samo službene brojke, dakle slučajevi kada su ilegalni transporti otkriveni. Tamna brojka je sigurno još daleko veća.

Internet kao problem

Njemačka nevladina organizacija za zaštitu životinja “Četiri šape” je izračunala da se samo preko malih oglasa na eBay-u godišnje proda 2,3 miliona pasa. Većinom ilegalno. Zarada je oko 700 eura po psu. Godišnje se dakle tako zaradi 1,6 milijardi eura – i to samo preko eBaya!

A prema navodima jedne druge organizacije za zaštitu životinja, “EU Dog & Cat Alliance”, svakog dana širom Evropske unije na desetinama internet platformi se na prodaju nudi 400.000 pasa. Prema statistikama Europola dileri droge u Europi godišnje zarađuju oko 24 milijarde eura. Jednostavna računica pokazuje da je profit pseće mafije sličan.

Prema navodima Njemačkog saveza za zaštitu životinja, većina ilegalno uvezenih pasa dolazi iz Rumunije, a slijede Mađarska, Srbija i Bugarska. Poslovi se uglavnom obavljaju putem interneta, piše Deutsche Welle.

Kako djeluje pseća mafija?

Uz ilegalnu prodaju rasnih pasa, koji se uglavnom u vrlo lošim uvslovima uzgajaju u ilegalnim leglima balkanskih zemalja, te se potom skupo i uz veliku dobit prodaju na Zapadu, u cijelom poslu pseće mafije je procvjetao još jedan bizaran posao.

U mnogim zemljama jugoistočne Europe su ulični psi lutalice svakodnevna pojava. Mnogi bivaju uhvaćeni i odvedeni u državna prihvatilišta za napuštene pse. Ukoliko ih od tamo neko vrijeme niko ne uzme, njih je zakonski dozvoljeno ubijati. U međuvremenu se međutim više lokalnih i međunarodnih organizacija za zaštitu životinja brinu za te pse. No, kako loša situacija u kojoj ti psi žive kod mnogih ljudi izaziva saosjećanje i samilost, razvio se veliki posao sa psima lutalicama: njih ilegalno izvoze u zapadne zemlje Europe, kaže Lea Schmitz: “Često se pod plaštom zaštite životinja na njihov račun naprosto zarađuje veliki novac.”

I Stefanu Klippsteinu je to poznato: “Oni tvrde kako spašavaju pse lutalice i onda dobiju 60-70 takvih pasa besplatno iz prihvatilišta. Potom ih posreduju preko Facebooka novim vlasnicima, koji životinje uopšte i ne poznaju. I za to uzimaju tzv. naknadu. Neki su osnovali prave firme koje se bave samo transportom tih pasa u Njemačku.”

U načelu je to možda plemenita ideja, ali kod mnogih od tih “spasilacaa” se uopšte ne radi o zbrinjavanju životinja, već prije svega o tome da zarade novac. Ti navodni aktivisti za zaštitu životinja sarađuju s posrednicima iz Istočne Evrope, psi dolaze u Njemačku dobrim dijelom nevakcinisani i bez ispravnih papira. To je i logično, jer kada bi se sve obavljalo po propisima, kada bi se psi vakcinisali, kada bi im se pribavili svi potrebni papiri i kada bi im se usadili propisani mikročipovi, to bi koštalo stotine eura – i znatno bi smanjilo profit.

U cijelu su mrežu uključeni i korumpirani veterinari koji izdaju lažne dokumente. Dog Trust, organizacija za zaštitu životinja iz Velike Britanije, obimnim istraživanjima uspjela je da pokaže kako je trgovcima jednostavno da, na primjeri u Rumuniji, od veterinara dobiju lažne dokumente za pse.

Spirala kriminala

Ono što u Njemačkoj pokušava Stefan Klippstein, to u Rumuniji radi Marius Chirca. Ovaj nekadašnji bankarski službenik je prije šest godina osnovao jedan prihvatni centar za pse. On prijavljuje slučajeve ilegalne trgovine policiji, bori se protiv krijumčara i pokušava da promijeni zakone. Chirca i Klippstein imaju još nešto zajedničko – u više navrata su ih pripadnici pseće mafije i fizički napali.

Krijumčari jednim jedinim transportom zarade deset hiljada i više eura, kaže Chirca za DW: “Recimo, ti tzv. ‘spasiocii’ pišu budućim vlasnicima: ‘Treba nam novac za transport.’ I Njemac, Italijan ili Englez plaćaju. Nekad se samo tako prikupi nekoliko hiljada eura. Psi se onda dovode u prihvatilišta, gdje se traže vlasnici. A nakon toga slijedi plaćanje za vakcine, za isprave itd. Na kraju se za 30-40 pasa zaradi između 20.000 i 25.000 eura.”

“Frustrirajuće je”, kaže Klippstein, “da prodaja životinja putem interneta još nije zabranjena.” I ne samo to – takva zabrana uopšte nije na vidiku, mada je ilegalna trgovina psima već vrlo raširena. U Njemačkoj policija reaguje samo na konkretne prijave, poput slučaja maltezera iz Berlina. Osim toga se svake nedjelje otkriju ilegalni transporti pasa na njemačkim auto-putevima, često slučajno.

Drugačija je praksa u Austriji ili Švajcarskoj. Tamo je prodaja pasa putem interneta od prošle godine zakonski zabranjena. No, ni u Njemačkoj, a niti na evropskoj nivou za sada nisu u planu nikakve konkretne mjere za zaustavljanje ilegalne trgovine psima. I tako posao i dalje cvjeta, a pseća mafija zarađuje milione.

Izvor: Dojče Wele (DW

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks