Radončić odgovorio Dodiku - Policija entiteta RS neće na granicu BiH

Radončić odgovorio Dodiku - Policija entiteta RS neće na granicu BiH

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, na svom Instagram profilu iznio je svoj stav nakon što je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, najavio postavljanje punktova policije manjeg bh. entiteta na državnoj granici i entitetskoj liniji.

Radončić je ovom prilikom poručio da policija bh. entiteta RS neće biti na državnoj granici. 

"Povodom medijskih ili političkih najava i polemika da će policija RS navodno biti postavljena na granicama Bosne i Hercegovine, treba biti precizan i saopštiti da takva opcija ne pistoji. U situacijama viška riječi ili politizacijama, najbolje se ponašati institucionalno. Direktor Granične policije BiH Zoran Galić, jutros je tražio pismeno pojašnjenje od Ministarstva unutrašnjih poslova RS i dobio zvaničan odgovor od Darka Ćuluma, direktora policije RS.

Stavljam na uvid javnosti odgovor gospidina Ćuluma na zahtjev gospodina Galića i Galićev naknadni akt.

Konstatacija na kraju Ćulumovog akta, kao i posljednji pasus Galićevog dopisa, odlično objašnjavaju da obje policijske agencije rade isključivo u okviru zakona i da nema nikakvog izlaska na granicu ili entitetsku liniju"; naveo je Radončić na svom Instagram profilu i postavio na uvid javnosti Ćulumov odgovor na Galićev zahtjev i kao Galićev naknadni akt.

Sličnu poruku Dodiku jučer je poslao i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara koji je upozorio vlasti u RS "da se ne upuštaju u takve avanture".

Izvor: radiosarajevo.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks