Rekordna prodaja Folksvagena u 2017. godini

Rekordna prodaja Folksvagena u 2017. godini

Njemački proizvođač automobila "Folksvagen" saopštio je danas da je prodao rekordan broj vozila u 2017. godini, što će mu vjerovatno donijeti lidersku poziciju u svijetu dvije godine poslije afere "dizelgejt", u vezi sa emisijama gasova.

Automobilske marke koje posluju u sastavu "Folksvagena" prodale su zajedno 10,74 miliona automobila prošle godine, što je povećanje za 4,3 odsto.

Njemački gigant vjerovatno će nadmašiti japansku "Tojotu", čija je prodaja u 2017. godini, prema sadašnjim procjenama, bila na nivou od 10,35 miliona automobila, prenio je AFP.

U trku za poziciju vodećeg svjetskog proizvođača automobila umiješao se i savez "Reno-Nisan-Micubiši", koji je, prema projekcijama, prodao oko 10,5 miliona automobila.

"Folksvagen" se oporavio od udarca koji je pretrpio prije dvije godine, kada je otkriveno da je kompanija ugradila nelegalan softver u milione svojih automobila da bi varala na testovima emisija štetnih gasova.

Najveći rast njemački proizvođač je prošle godine zabilježio na tržištima Kine, SAD, Јužne Amerike, centralne i istočne Evrope, dok je u zapadnoj Evropi prodaja povećana za skromnih 1,4 odsto.


Izvor: RTRS/Agencije