Republika Srpska - Crni niz - 16 osoba stradalo u julu

Republika Srpska - Crni niz - 16 osoba stradalo u julu

Na putevima u Republici Srpskoj nastavljen je crni niz; samo u julu je u saobraćajnim nesrećama poginulo čak 16 osoba, potvrđeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.  

Samo tokom utorka na putevima u Srpskoj život su izgubile tri osobe, a više ih je povrijeđeno u odvojenim teškim nesrećama na području Kotor Varoša, Doboja i Gacka.

Veoma teška nesreća se dogodila u utorak poslijepodne u mjestu Božinci kod Doboja, gdje je poginuo Mladen Poljašević (18).

Ova nesreća se dogodila oko 17 časova kada su se sudarili automobil „audi“ kojim je upravljao otac nastradalog mladića Miroslav Poljašević iz Doboja, zatim „golf“, koji je vozio B.G. iz Žepča, i kamion „man“, čiji je vozač poslije nesreće pobjegao s lica mjesta.

Od jačine sudara na licu mjesta poginuo je Mladen Poljarević, dok je njegov otac zadobio teške povrede. U ovoj nesreći povrijeđeni su vozač „golfa“ i dva saputnika iz tog vozila.

Zbog toga što je vozač kamiona pobjegao a lica mjesta, obaviještene su policijske stanice u blizini. Oko 22.30 identifikovan je kamion i vozač koji je učestvovao u nesreći. Riječ je o Bahrudinu O. iz Gradačca.

Kako nezvanično saznajemo, do nesreće je došlo kada je kamion preticao vozilo, a otac i sin su „audijem“ išli iz suprotnog pravca. Da bi ga zaobišli, skrenuli su s puta i zatim se vratili na kolovoz, prešli na suprotnu traku i udarili u „golfa“.

Druga nesreća se dogodila juče oko  3.30, u kotorvaroškom naselju Slatina kada su se sudarili motocikli, kojim su upravljali Miodrag Pucarević (24) i Dario Slavnić iz Kotor Varoša. Tom prilikom život je izgubio Pucarević. Sa Slavnićem je na motociklu bio i M.M. (25) iz Kotor Varoša, koji je povrijeđen.

Uviđaj su obavili dežurni tužilac Siniša Marković i službenici Policijske stanice Kotor Varoš.

Tužilac je naredio da u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske bude obavljena obdukcija nastradalog mladića, te da se preduzmu istražne radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti saobraćajne nesreće. 

Mladić iz Gacka Dejan Milidrag poginuo je oko pola sata kasnije u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Gacko – Nevesinje, u mjestu Rudo Polje. On je bio za volanom „BMW“,  a njegov suvozač  je teško povrijeđen i odmah je prebačen u Bolnicu Trebinje.

U policiji su rekli da se saobraćajka dogodila juče oko 4.10, kada je vozilo sletjelo sa puta.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske rekli su da je u julu poginulo 16 osoba, a da je najčešći uzrok bila neprilagođena brzina.

– U avgustu prošle godine, u saobraćajnim nezgodama u RS smrtno je stradalo 25 osoba. Kako bismo prekinuli ovaj negativan trend, MUP RS još jednom apeluje na sve učesnike u saobraćaju, naročito na vozače, da se pridržavaju zakonskih propisa, te da svojim neodgovornim ponašanjem ne ugrožavaju svoje živote i živote drugih učesnika u saobraćaju – naglašavaju u MUP RS.

I stručnjaci upozoravaju da su jul i avgust mjeseci s najvećim brojem saobraćajnih nesreća, tako i poginulih.

– Analize pokazuju da se u toku jula i avgusta dogodi oko 50 odsto više saobraćajnih nezgoda nego u mjesecima kao što su, recimo, februar ili mart. Avgust je u principu mjesec s najviše saobraćajnih nezgoda i nastradalih u saobraćaju, i to je tako svake godine. Zbog dužih  čekanja na granicama, te gubljenja vremena, vozači su često i nervozniji, pa žure. Takođe, ljeti je na putevima mnogo više vozila nego u toku ostatka godine. Generalno, ljudi žure, voze iznad dozvoljenih brzina kako bi izbjegli vrućine i došli što prije na odredište – naglasio je više puta direktor Agencije za bezbednost saobraćaja RS Milija Radović.

Kontrole

Kako su saopštili iz MUP RS, u periodu od 1. do 5. avgusta ove godine, na području cijele Srpske, biće pojačana kontrola učesnika u saobraćaju.

Akcenat će biti na kontroli prekoračenja propisane brzine i kontroli vozača na prisustvo alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih ljekova, koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje.

 
Izvor: srpskainfo.com