Republika Srpska nema robne rezerve sa kojima bi mogla da interveniše

Republika Srpska nema robne rezerve sa kojima bi mogla da interveniše

Republika Srpska nema robne rezerve sa kojima bi mogla da interveniše u slučaju poremećaja na tržištu usljed vanrednih situacija. Javno preduzeće “Robne rezerve” je u stečaju, jer nije moglo da vrati dugove.

Ovo preduzeće je, između ostalog, imalo i naftne terminale, koje je nedavno na području Prijedora kupilo jedno privatno preduzeće iz Sarajeva, koje se bavi uvozom nafte. Terminali su kupljeni na licitaciji.

Tokom 2017. godine, a kada se već znalo da od JP “Robne rezerve” neće ostati ništa, u Vladi RS su odlučili da nedostatak robnih rezervi nadomjeste Zakonom o interventnim nabavkama, koji je i usvojen u NSRS.

Tadašnji ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković tvrdio je da je zakon prilagođen potrebama Srpske i građana, te da je dobar temelj za funkcionisanje države u vanrednim situacijama.

Vlada RS proglasila je vanrednu situaciju u Republici Srpskoj zbog virusa korona zbog čega smo pitali Ministarstvo trgovine šta građani mogu da očekuju od ovog zakona.

– Zakonom o interventnim nabavkama propisano je u kojim slučajevima i na koji način se uređuje postupak interventnih nabavki određenih proizvoda, robe i sredstava. Zakon se primjenjuje samo u slučajevima ozbiljnih poremećaja na tržištu, do kojih može doći usljed: velike prirodne nepogode, tehničko-tehnološke i ekološke katastrofe, ratnog stanja i neposredne ratne opasnosti i druge vanredne prilike koje mogu dovesti do nestašice dobara za potrebe privrede i snabdijevanja stanovništva. Ministarstvo trgovine i turizma, posredstvom Odjeljenja za interventne nabavke, u stalnom je kontaktu sa subjektima koji su nosioci snabdijevanja u jedinicama lokalne samouprave. Na osnovu podataka Odjeljenja vidljivo je da na području Republike Srpske u ovom trenutku nije evidentirana nestašica dobara, jer se snabdijevanje trgovinskih objekata odvija svakodnevno, uz postojanje redovnih zaliha – navode u Ministarstvu.

Dakle, kako tvrde, trenutno ne postoji potreba za primjenom Zakona o interventnim nabavkama, jer u Republici Srpskoj ne postoji nestašica dobara, odnosno nije nastupila situacija koja ukazuje na značajne poremećaje na tržištu.

– Ukoliko bi takva situacija nastupila, Vlada Republike Srpske može propisati mjere ograničavanja tržišta ili druge mjere predviđene Zakonom o trgovini i Zakonom o interventnim nabavkama, a sve s ciljem zaštite stanovništva u Republici Srpskoj – poručuju iz Ministarstva.

Izvor: srpskainfo.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks