Ruska tinejdžerka sa doping probe do svjetskog rekorda

Ruska tinejdžerka sa doping probe do svjetskog rekorda

Na ZOI u Pjongčangu sportisti dolaze do olimpijskih rekorda, ali svjetski rekordi rezervisani su za povoljnije uslove od onih u Južnoj Koreji.

Ipak, dvije ruskinje su uspjele da danas jedna od druge otmu najbolji rezultat svih vremena.

A pobjednica je 15-godišnja Alina Zagitova, koja je u kratkom programu dotakla kosmos - 82,92 poena. Uspjeh je tim veći, što su 15-godišnjoj Ruskinji doping oficiri WADA, nakon samo pet minuta juče prekinuli zvanični trening primoravši je da uzme dva litra vode kako bi mogla dati uzorke.

Zagitovu nije poremetio ni kratki program njene klupske i reprezentativne drugarice 18-godišnje Jevgenije Medvedeve, koja je klizala prije nje i dostigla novi svjetski rekord (81,61 poen).

Zagitova je stupila na led kao da se ništa ne dešava, vezala je najteže elemente - trojni luc sa trojnim ritbergerom, što je najkomplikovanije u umjetničkom klizanju i uradila je to sa nevjerovatnom lakoćom...

"Svjetski rekord?! Drago mi je što mi je to uspjelo, ali nije tajna da je moj program najsloženiji u istoriji svjetskog klizanja i ako ne pogriješim dobijam najveće ocjene. U tom slučaju ni konkurencija nema nikakvih šansi. Vidjećemo kako će biti u slobodnom programu, ali budite uvjereni da ću klizati sa uživanjem", kazala je Zagitova, koja je ove sezone dobila ,svih šest nastupa i evropska je prvakinja.

Priznanje mlađoj koleginici stiglo je i od Medvedeve.

"Bila sam odlična, mada sam jedan skok mogla izvesti bolje. Što se tiče rekorda Zagitove ja nisam iznenađena, jer svaki dan vidim kako kliza. danas je samo bila bolja nego ikad!, priznala je Medvedeva.

A konkurenciju u borbi za medlaje imaće u Kanađanki Kejtlin Ozmond sa 78,87 poena, dok je Italijanka Karolina Kostner podbacila u kratkom programu sa svega 73,15 bodova. 


Izvor: Agencije