Ružica Jukić poručila Incku - Ako pada VSTV, onda padaju i sve druge institucije

Ružica Jukić poručila Incku - Ako pada VSTV, onda padaju i sve druge institucije

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Ružica Jukić obratila se medijima nakon sjednice VSTV-a na kojoj je bilo govora o zajedničkom pismu koje su OSCE, Ambasada SAD-a i Delegacija Evropske unije uputili članovima VSTV-a.

Jukić je kazala da je na prošloj sjednici VSTV-a rekla članu VSTV-a Goranu Neziroviću da on ima razloga da podnese ostavku i to nakon što je predložio da svi članovi VSTV-a podnesu ostavku. 

"Ja nemam razloga da dam ostavku. Priča se o nepotizmu, kolega je zaposlio svoju kćerku bez konkursa na kantonalni sud, ima dugove za komunalne usluge oko 14 hiljada KM, ima i 12 predmeta... Ako razgovaramo principijelno o svim stvarima, onda moramo znati da to nije principijelno", rekla je Jukić.

Ona je istakla da će iz VSTV-a otići s istom imovinom koju je imala i ranije te da se nije obogatila kao članica VSTV-a, već da je dobila samo "neosnovane napade". Posebno je podvukla da smatra kako nije narušila ugled VSTV-a i da Nezirović nema razloga da je poziva na ostavku. 

"Znam da je ovo orkestrirano, tražiti kolektivnu ostavku, da bi se riješili pojedinih članova VSTV-a koji smetaju. Odmah me to opredjeljuje da ne razmišljam o takvim stvarima", kazala je Jukić. 

Nije željela govoriti ko "orkestrira" tu priču pri tome pozivajući novinare da sami istraže ko su orkestri. Jukić je upitana i o raspravi na jednom dijelu sjednice VSTV-a te "nacionalnoj podijeljenosti članova". 

"Svima je jasno, ako su četiri člana bošnjačke nacionalnosti tražila da se donesu saopćenja i tražili su i od petog člana koji je Bošnjak, a ne od drugih koji su Srbi i Hrvati, jasno je o čemu se radilo. To ne doprinosi radu ovog VSTV-a niti drugih institucija koje su povezane jer ako pada VSTV, onda padaju i sve druge institucije", kazala je Jukić. 

Jukić je rekla da ona ima pravo odgovoriti svima koji su je prozvali i to putem web stranice VSTV-a te da je u saopćenjima za javnost iznosila lični stav. Istakla je da Nezirović problematizira svako njeno saopćenje za javnost. 

"Je li kolegi Slavi (Lakiću) bitno da ode na koktel u ambasadu ili mu je bitnije što sam ja rekla da se utječe na rad pravosudnih institucija i postupke", rekla je Jukić dodajući da su stranci pokušavali utjecati na istrage i procese. 

Kako kaže, članovi Predsjedništva BiH pokazali su da ih ove stvari ne zanimaju i da strane ambasade vode procese u BiH. Novinari su Jukić pitali gdje se nalaze "gumene sobe" o kojima već duže vrijeme priča, ali ona nije željela odgovoriti na to pitanje optužujući novinare da je napadaju. 

"Ja ne želim da novinari istražuju nešto, vi istražite na svoj način, a ne da vam ja dajem informaciju. Pitajte organe zašto ne poduzmu neke postupke i pitajte kome sam se obraćala", kazala je Jukić. 

Ona je optužila visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da je učinio sve da BiH ne profunkcioniše pravno.

"Nikada nije sankcionisao nikoga iz zakonodavne i izvršne vlasti, jedino se petlja u sudske postupke", zaključila je Jukić.

 

Izvor: Klix.ba