Sakašvili otet u Kijevu

Sakašvili otet u Kijevu

Bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili koji je i lider ukrajinskog Pokreta novih snaga, priveden je danas u Kijevu, rekla je njegova portparolka Tatjana Bagranovskaja.

"Sakašvili je otet iz restorana Suluguni nedaleko od prostorija naše stranke", rekla je ona, navodeći da je nasilno ubačen u bijeli kombi i odveden na nepoznatu destinaciju.

Bagranovskaja je kazala da su ljudi koji su odveli Sakašvilija bili u maskirnim uniformama i da se nisu predstavili, a navela je da je riječ o predstavnicima specijalne jedinice ili granične službe, a ne kijevskoj policiji, prenosi Rojters.

Podsjeća da je Sakašvilijev advokat prošle sedmice upozorio da bi njegov klijent mogao da se suoči sa deportacijom ili ekstradicijom Gruziji.

I ukrajinski mediji prenose da je Sakašvili uhapšen na zahtjev imigracionih vlasti, a pošto mu je Apelacioni sud odbio zahtjev da ne bude izručen Gruziji.

Gruzijske vlasti ga terete i za zloupotrebu službenog položaja.

Sakašvili je 2015. godine dobio državljanstvo Ukrajine i imenovan je za guvernera regiona Odesa, ali mu je ono prošle godine oduzeto.


Izvor: Agencije