Šamar Terezi Mej: Čak 75 građana Britanije smatra da im se terorizam dešava po zasluzi

Šamar Terezi Mej: Čak 75 građana Britanije smatra da im se terorizam dešava po zasluzi

Većina Britanaca smatra da spoljna politika Velike Britanije povećava opasnost od terorizma, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Prema istraživanju agencije ORB za britanski list "Independent", 75 odsto ispitanika veruje da britanske vojne intervencije u Iraku, Avganistanu i Libiji povećavaju mogućnost krvavih zločina na tlu Britanije.

List navodi da britansko učešće u stranim ratovima stavlja javnost u veći rizik od terorizma.

"Indipendent" podseća da je ovaj rezultat u skladu sa politikom vođe laburista Džeremija Korbina, koji tvrdi da su odluke u domenu britanske spoljne politike povezane sa terorizmom u Engleskoj i da je "rat protiv terorizma" propao.

Ispitanici svih starosnih grupa, političkih opredjeljenja i društvenih grupa smatraju da učešće Britanije u ratovima u Iraku, Avganistanu i Libiji povećava rizik od terorističkih napada.

U okviru toga, oko 68 odsto torijevskih glasača smatra da ratovi u drugim zemljama povećavaju rizik od terorizma kod kuće. Isti stav deli i oko 80 odsto glasača laburista, kao i 79 odsto ispitanika koji su glasali za liberalne demokrate 2015. godine.

 

Izvor: Blic/Agencije