Palmer potvrdio stav Vašingtona protiv rezervnog sastava policije u RS

Palmer potvrdio stav Vašingtona protiv rezervnog sastava policije u RS

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metju Palmer koji od prošle sedmice boravi u posjeti Bosni i Hercegovini sastao se danas u Ambasadi SAD-a u Sarajevu s čelnicima policijskih agencija u BiH. 
 
Sastanku je, između ostalih rukovodioca policijskih i bezbjednosnih agencija u BiH prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara koji je novinarima nakon sastanka kazao da su teme susreta bile migracije, te je razgovarano i osnivanju rezervnog sastava entitetskih policija.

Jedna od tema bila je, kaže ministar Čampara, saradnja i koordinacija aktivnosti svih policijskih agencija.

- Na bh. vlastima je da dalje rade na pitanjima migracije. To jeste je u nadležnosti Savjeta ministara BiH, ali i druge agencije mogu dati podršku imajući u vidu naš sistem nadležnosti - pojasnio je Čampara.

Istaknuto je da je Palmer, ali i Ambasada SAD-a izrazila stav da se protivi uspostavi rezervnih sastava policijskih struktura u Republici Srpskoj i to nikako ne podržavaju, posebno imajući u vidu da je SAD uložila mnogo sredstava u bezbjednosni sektor u BiH.

- Veoma im je stalo do bezbjednosnog sistema u BiH i mišljenja su da rezervni sastavi ne mogu doprinijeti poboljšanju bezbjednosne situacije. Ostaju nam i dalje partneri, pružit će nam svu pomoć i kada su u pitanju migracije, ali i drugi izazovi o oblasti bezbjednosti - kazao je  Čampara.

Učesnici sastanka ukazali su i na probleme s kojima su suočeni kada je u pitanju odgovor na migrantsku krizu poput nedovoljnog broja policijskih snaga koje obezbjeđuju državnu granicu te je razgovarano o mogućnostima razmjene policijskih službenika i drugih agencija.

Čampara je napomenuo da je federalni MUP u svakom trenutku spreman poslati određeni broj policijskih službenika na istočnu granicu BiH ocjenjujući da se ne radi u bilo kakvom zadiranju u nadležnosti.

 - Spremni smo prihvatiti pomoć MUP-a Republike Srpske, ukoliko bude potrebno, u Unsko-sanskom kantonu. Svi se moramo maksimalno uključiti u ovo pitanje jer migracije neće stati pitanje je samo koliko migranata će ulaziti u BiH - zaključio je Čampara.

Osim Čampare, sastanku su prisustvovali ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, te direktori Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić i Granične policije BiH Zoran Galić te predstavnici Službe za strance i policije Brčko Distrikta.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metju Palmer nalazi se u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, a po dolasku u BiH u petak imao je više susreta u Banjoj Luci dok bi u Sarajevu trebao ostati do srijede, 19. juna.


Izvor: Fena