Saslušan Haradinaj, odluka o izručenju naredne nedelje

Saslušan Haradinaj, odluka o izručenju naredne nedelje

Bivši komandant OVK Ramuš Haradinaj saslušan je pred francuskim sudom, javlja "Indeks onlajn". Ročište na kojem će biti odlučeno o njegovom eventualnom izručenju biće održano u četvrtak, 9. februara, pišu "Zeri".

Kosovski portal piše da je Haradinaj pred sudiju izašao u 11 časova, a da je saslušanje završeno za manje od pola sata.

Pozivajući se na dobro obaveštene izvore, portal navodi da će konačna odluka o tome da li će biti pušten, izručen Srbiji ili Hagu, biti doneta naredne nedelje – 9. februara.

Haradinaj, koji se trenutno nalazi na uslovnoj slobodi u Francuskoj, kako će biti do odluke o njegovom izručivanju Srbiji, rekao je juče za RSE da veruje da će sud sledeće nedelje privesti kraju njegov slučaj i da će mu se omogućiti povratak na Kosovo.

Haradinaj, koji je lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po srpskoj poternici.

Istraga protiv Haradinaja pokrenuta je 2004. godine, suđeno mu je u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KiM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

 

Izvor: Indeks online/Tanjug