SDS traži ostavku ministra privrede u Vladi Srpske

SDS traži ostavku ministra privrede u Vladi Srpske

Zbog frapantno lošeg stanja u privredi Republike Srpske, SDS je danas zatražio smjenu ministra privrede i preduzetništva  u Vladi Republike Srpske Vjekoslava Petričevića. 

Кao obrazloženje za smjenu SDS navodi da je stanje u privrede u prošloj godini najlošije u poslednjih deset godina i da je u 2019. godini zabilježen pad industrijske proizvodnje od čak 11,4 odsto.

„Od 29 privrednih oblasti koje smo promatrali u 2019. negativan rast je zabilježen u njih 19, što je zaprepašćujuće. Naročito je izražen pad u proizvodnji električne energije, a pad imamo i u drvnoj i industriji kože i tekstila, veoma je zabrinjavajuće stanje u rafineriji Brod“ , kazao je Lazar Mirkić, predsjednik resornog Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo SDS.

On je poručio da SDS smatra da je za ovakvo stanje odgovorna Vlada , a prije svega resorni ministar i da je podnošenje ostavke najmanje što se od njega može tražiti, te da ga, u slučaju da to ne učini sam, pod hitno treba razrješiti dužnosti premijer RS.

Mirkić je istakao da  je u Republici Srpskoj stvoren nepovoljan privredni ambijent, o čemu najbolje govori odnos stranih investicija u BiH.

„Od 700 miliona evra koje su strane investicije iznosile u 2019, samo je 45 miliona  investirano u Republiku Srpsku, a sve ostalo u Federaciju BiH“, kazao je Mirkić.

On je upozorio da se domaći investitori suočavaju sa sve većim nametima i odlaskom radne snage.

Član Resornog odbora za privredu i finansije SDS Marko Đogo  je rekao da je pored pada prerađivačke industrije u Republici Srpskoj zabilježen i pad izvoza za tri odsto. 

"Mi iz SDS smo upozoravali na ovaj scenarijo. Svako ko je želio objektivno da sagleda ekonomsko okruženje, prije svega pad industrijske potražnje, i problem sa odlivom radne snage, mogao je vidjeti da je situacija sve nepovoljnija“, kazao  je Đogo.

On je istakao da vlast nije imala sluha da se na vrijeme uhvati  u koštac sa stvarnim problemima, a umjesto  toga je pokušavala prikazati stanje mnogo boljim u odnosu na realnost, saopšteno je iz Srpske demokratske stranke.

Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks