Škoda proizvela 1,25 miliona vozila

Škoda proizvela 1,25 miliona vozila

Za najvećeg češkog proizvođača automobila Škodu prošla godina bila je rekordna sa 1,25 miliona proizvedenih vozila i uz neto dobit od 1,27 milijardi EUR. 

Kompanija iz Mlade Boleslave koja posluje od početka 90-ih u okviru koncerna Volkswagen i često se pominje kao najuspešnija češka privatizacija, isporučila je rekordnih 1,2 miliona vozila što je 6,6 odsto više nego 2016. godine.

Neto dobit dostigla je 1,27 milijardi EUR, što je 34 odsto više, a prihodi su porasli 20 odsto na 16,6 milijardi EUR, prenosi Capital.ba.

Najuspješnija tržišta za Škodu prošle godine bile su Kina sa 325 hiljada isporučenih vozila i Njemačka u koju je otišlo 173,3 hiljade raznih modela.

Najuspješniji model, bez obzira na blagi pad potražnje ostala je oktavija kojih je proizvedeno 418,8 hi8ljada, a za njom rapid sa 211,5 hiljada isporučenih vozila, dok je treća fabija s porastom proizvodnje od 2,1 odsto na 206,5 hiljada vozila.

Škoda je prvi put zapošljavala više od 30 hiljada radnika koji uz podršku sindikata sada zahtijevaju da se tako sjajni poslovni rezultati više odraze na njihove plate i da ove godine dobiju povišicu od 18 odsto, dok im menadžment nudi 8,3 odsto.

Prosječna radnička bruto plata u Škodi sada je u preračunu oko 1,62 hiljade EUR, a radnici su prošle godine dobili kao bonus iz dva puta ukupno 3,6 hiljada EUR.

Da ne odustanu od svojih zahtjeva podstakla ih je i vijest iz Njemačke da će u njemačkim fabrikama Volkswagena svi zaposleni dobiti godišnju premiju od 4,1 hiljadu EUR.

Radnici Škode u Češkoj takođe su odbili i planove fabrike da uvede subotnje redovne smjene, jer žele da imaju vikend za sebe i svoje porodice. 


Izvor: Agencije