Slađana Milošević - Novac je fantazam koji urušava vrlinu, vjernost, ideale

Slađana Milošević - Novac je fantazam koji urušava vrlinu, vjernost, ideale

Umjetnički raspon Slađene Milošević čine, osim muzike, autorsko-enciklopedijsko djelo “Civilizacija i žena – Muška žena” u dva toma, na 1732 stranice, koje je pisala 11 godina, knjiga “Otkrića” i istoimeni film posvećen Nikoli Tesli koji je u stalnoj postavci Teslinog muzeja, knjiga prozne poezije “Adame, ne ljuti se” i još mnogo, mnogo toga. Pored velikih uspjeha i slave koju je uživala u Jugoslaviji, suočila se sa brojnim zabranama i progonima koji su je usporili na putu ka još većim uspjesima.

“Poslije desetak godina boravka i putovanja između Kine i Amerike u Beograd sam došla nakratko kako bih se roditeljima pohvalila novim, velikim ugovorom za izdavanje albuma u Americi. Sasvim neplanirano, ostala sam duže i u prvim godinama bila na istim pozicijama, ali postojala je već tendencija da se novokomponovana muzika i njeni eksponenti favorizuju, podignu na najviši nivo i zauzmu mjesta nas nekolicine sa pop i rokenrol scene. S vremenom je čitav šou-biznis sveden na tu vrstu “muzike”. U novoj Srbiji, koju sam jedva prepoznala, nisam bila dobrodošla i nisam mogla biti na pozicijama medijske, finansijske i političke moći. Borba i nelojalna konkurencija postajale su sve teže, kako je moć nove elite rasla. Moje, do tada neprikosnoveno mjesto polako je počelo da se urušava. Na vladajućoj novokomponovanoj sceni sve sam češće ostajala bez resursa neophodnih za pomjeranje granica i postavljanje meni svojstvenih standarda. Čak su i moje saradnike i medije lako pridobijali za sebe, jer novac je fantazam koji urušava vrlinu, vjernost, ideale”, sjeća se Slađana i dodaje:

“Novac i moć su magija modernog vremena. Iako sam potpisala mnoštvo ugovora, rijetko koji je bio ispunjen. Recimo, zakazan je koncert u Centru Sava, ali spriječili su me da ga održim, potpisan je ugovor za otvaranje Zaječarske gitarijade, ali se nastup nikada nije dogodio, šest-sedam ugovora potpisano je za snimanje šou-programa, ali je svaki bio otkazan. Na kraju je dogovoreno snimanje serijala od 12 epizoda za RTS po scenariju na osnovu knjige “Muška žena”, ali poslije godinu dana rada urednik programa je misteriozno prekinuo saradnju”.

 

Izvor: gloria.rs