Šljunkom iskopali 1,3 miliona KM

Šljunkom iskopali 1,3 miliona KM

Protiv preduzeća "Bajkovača" d.o.o. iz Kožuha u Doboju policija je nadležnom tužilaštvu podnijela izvještaj jer je nezakonitim iskopom, vađenjem i prodajom šljunka ili pijeska protivpravno zaradilo više od 1,3 miliona maraka, a budžet RS i grada Doboja oštetilo za oko 46.220 KM.

Ovo preduzeće sumnjiče za  krivično djelo nezakonito postupanje u privrednom poslovanju.

"Za pravno lice s područja grada Doboja postoji osnova sumnje da je u od sredine aprila 2013. godine pa do kraja juna 2018. obavljalo djelatnost iskopa, vađenja i prodaje prirodnog šljunka ili pijeska iz poljoprivrednog zemljišta, bez potrebnih odobrenja nadležnih organa i zaključivanja ugovora o koncesiji", naveli su iz Policijske uprave Doboj.

Dodali su da je to radilo bez plaćanja koncesione naknade za pravo korišćenja mineralnih sirovina, te tako poljoprivredno zemljište koristilo u nepoljoprivredne svrhe ne izvršivši promjene namjene zemljišta.

Time je, kako se navodi u saopštenju, ovo preduzeće povrijedilo zakonske propise i protivpravno ostvarilo imovinsku korist za privredno društvo u ukupnom iznosu od preko 1.300.000 KM, bez PDV-a.  

Osim toga, sumnjiči se i da nije vršilo,  prijavljivalo, obračunavalo i plaćalo  naknade za korišćenje mineralnih sirovina niti se obavezalo za plaćanje tih naknada.

"Preduzeće je uskratilo sredstva koja predstavljaju javni prihod RS i grada Doboja, na čijoj teritoriji se eksploatacija i vrši, što predstavlja štetu za budžet RS i budžet grada Doboja,  u ukupnom iznosu od oko 46.220 KM, a korist za pomenuto privredno društvo", naveli su iz policije.

Pokušali smo juče kontaktirati ovo preduzeće u vezi sa ovim slučajem, ali nam se na broj koji je javno dostupan niko nije javio.

Izvor: nezavisne.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks